• Koen van Weel / ANP

Dit zijn de beste scholen uit de gemeente, volgens RTL Nieuws

EDE De Lettertuin, Al Amana uit Ede en de Julianaschool uit Ederveen zijn volgens de redactie van RTL Nieuws de beste basisscholen van de gemeente Ede. Deze scholen scoren een 8,0, waar het landelijk gemiddelde op een 7,0 ligt. De Ericaschool in Otterlo scoorde volgens het onderzoek een 7,9 en de Wilhelminaschool in Bennekom werd vijfde van de gemeente met een 7,7.

RTL Nieuws heeft de resultaten van de eindtoets van meer dan zesduizend basisscholen 'op een zo eerlijk mogelijke manier' vergeleken. Naast individuele resultaten vergelijken, kunnen daarmee ook scholen worden beoordeeld. ,,Die scores worden onder meer door de Inspectie van het Onderwijs gebruikt om de kwaliteit op scholen in kaart te brengen. Ook RTL Nieuws vergelijkt de resultaten door rekening te houden met achterstanden van leerlingen", schrijft de RTL redactie op haar website. ,,RTL Nieuws gebruikt een gewogen berekening waardoor er rekening kan worden gehouden met verschillen tussen scholen." Dankzij cijfers van het CBS zijn (achterstands)factoren als opleidingsniveau en de herkomst van ouders en of ze schulden hebben, meegerekend in het eindoordeel. Daarnaast zijn de eindtoetsscores van 2016, 2017 en 2018 meegewogen, evenals gegevens van Dienst Uitvoering Onderwijs en de Inspectie van het Onderwijs.

De basisscholen GBS De Triangel (5,9), OBS de Bongerd (6,0) en De Zuiderpoort (6,2) scoorden het laagst in Ede.

In Bennekom scoorde de Wilhelminaschool het hoogst, met een 7,7. De laagste score is voor de Julianaschool (6,7). De Bron in Lunteren scoorde een 7,4. In Lunteren behaalde School met de Bijbel de laagste score, een 6,1. In Wekerom haalde de School met de Bijbel een 7,3. De Ericaschool in Otterlo scoorde volgens het onderzoek een 7,9. In Ederveen scoorde de Julianaschool dus een 8,0, de Calvijnschool mocht een 6,8 laten optekenen.  

Alle resultaten bekijken en vergelijken kan hier.