• Op pad met de Harmonie

    Harmonie

Dit is er deze week te doen in Ede

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

21 maart 2019

Ede

Robert Jan Stips met 'RJSolo' in Cultura
20:15 Molenstraat 45
In 'RJSolo' doorkruist Robert Jan Stips (NITS) zijn unieke bijdrage aan vijftig jaar Nederlandse popmuziek.

22 maart 2019

Ede

Inloophuis De Wissel
9:30 Bettekamp 99
Bij inloophuis De Wissel staat de koffie en thee klaar, de plek voor een gezellig en ontspannen gesprek.

Benefietavond 'Youth Exchange 2019'
18:30 Veenderweg 193
De benefietavond 'Youth Exchange 2019' is gevuld met verschillende acts uit verschillende hoeken. Er kan gedacht worden aan kunstenaars, muzikanten, dans- en turngroepen. De entree is gratis.

O'Dreams met 'Broken' in Cultura
20:15 Molenstraat 45
Een Ierse trilogie O'Dreams gaat op reis door Ierland, waar hun gezamenlijke vriendschap ooit begon.

Op pad met De Harmonie
20:15 Nieuwe Kazernelaan 2
,,Op reis met de Orient Express van Londen naar Venetië, onderweg door het mooie landschap van Frankrijk. Vervolgens bevind je je in Californië op een koninklijke weg; een 970 kilometer lange historische route die Spaanse missie-vestigingen met elkaar verbond. We reizen over het water naar Fuerteventura, waar het schip de SS American Star strandde. Om tot slot de wereld van Gulliver te betreden en met hem mee te reizen naar vier bijzondere bestemmingen", vertelt een woordvoerder. De zaal is geopend vanaf 20.00 uur. Kaarten zijn in de online voorverkoop te koop voor 7,50 euro per stuk op www.deharmonie.org. Aan de deur zijn kaarten te koop voor 10 euro per stuk (alleen contant te betalen).

Bennekom

Spelgroep Bennekom speelt 'Tel Aviv'
20:00 Emmalaan 1
Dit jaar speelt Spelgroep Bennekom 'Tel Aviv'. Deze eenakter is geschreven door Aad van der Waal en geregisseerd door Karin Vree. Job, Enah, Zaza, Sem, Judith, Aaron en Anouar. Zeven mensen die in eerste instantie weinig met elkaar gemeen lijken te hebben. De verschillen in karakter, sociale status, activiteiten en belangstelling zijn dermate groot dat ze de overeenkomsten moeiteloos overschaduwen. En toch zijn deze zeven mensen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door familiebanden? Door een gezamenlijke geschiedenis? Door het lot? Dit soort vragen werpt zich op tijdens het beluisteren van hun individuele verhalen. In tegenstelling tot het zevental is de verbintenis tussen Zelda en Levi direct voelbaar. Maar wat hebben het zevental en de moeder en zoon met elkaar te maken? De voorstellingen vinden plaats op 16, 22, 23, 28, 29 en 30 maart. Entree: tien euro; tot en met 17 jaar: vijf euro. Kijk voor meer informatie op www.spelgroep.nl. Reserveren is mogelijk via de website.

23 maart 2019

Ede

'Opschoondag' in Rietkampen
8:30 Laan der Verenigde Naties 94
Ook dit jaar doen de Kleopasgemeente en inwoners van de wijk Rietkampen weer mee met de landelijke 'Opschoondag', op zaterdag 23 maart van 08.30 tot 12.00 uur. Er wordt, met door gemeente Ede beschikbare materialen, weer zwerfvuil in - en rond de wijk verzameld. Aanmelden kan via duurzaamheidhervormdede@hotmail.com.

Beeldenrondleiding
14:00 Molenstraat 45
Rondleiding langs de beelden in het centrum van Ede met een gids van de Stichting Recreatie Veluwe-Vallei. Er zijn zeer verschillende beelden te zien die dicht bij elkaar staan, gemaakt van brons of steen. Ieder beeld heeft zijn eigen verhaal en ontstaansgeschiedenis. Sommige beelden zijn vrolijk, andere vertellen een bizar verhaal. Wat is er toch mis met de twee beren, wat is het verhaal van de familie Roest en waarom staat dit beeld in een plantsoen, waar kijken Chico en Chica naar? Wie is de figuur met de laptop op het Marnix muur reliëf? Antwoorden komen tijdens de rondleiding van de gids. Luister naar het verhaal van de beelden maar ook naar informatie over de kunstenaars.

Ernst Daniël Smid en Coosje Smid in Cultura
20:15 Molenstraat 45
'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen' heet de voorstelling die Ernst Daniël Smid en Coosje Smid gaan opvoeren in Cultura.

Bennekom

Vogelzangexcursie Bennekomse Bos
7:00 Hullenberglaan
Vogelwerkgroep IVN-Ede houdt op zaterdag 23 maart een vogelzangexcursie. Er wordt gewandeld in het Bennekomse Bos en Heitje. Deze ochtendwandeling is heel geschikt voor beginnende vogelaars. Er zal aandacht worden besteed aan een vrij beperkt aantal soorten vogels. Toch kan een verrekijker handig zijn wanneer de vogels zich ook willen laten bekijken. Start om 07.00 uur vanaf de slagboom aan het eind van de Hullenberglaan, nabij het koepeltje. Bij deze excursie wordt ontraden een hond mee te nemen. Deelname is geheel gratis en aanmelden van tevoren is niet nodig. De gidsen zijn Hans Westendorp (telefoonnummer 0318-418465) en Rik Nagtegaal.

Concert met kabinetorgel en saxofoons
16:00 Dorpsstraat 45
De Oude Kerk in Bennekom is zaterdag 23 maart om 16.00 uur de locatie voor een bijzonder concert. Het wordt verzorgd door Kirstin Gramlich (kabinetorgel) en Lotte Pen (saxofoons). Het concert omvat een scala aan composities uit verschillende stijlperiodes. Kirstin Gramlich studeerde Kirchenmusik aan de Hochschule für Musik Keulen en haar Masteropleiding Orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Kirstin Gramlich werd in september 2013 benoemd als cantor-organist van de Grote of Lebuïnuskerk in Deventer. Lotte Pen studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en behaalde haar Master of Music aan het Utrechts Conservatorium. De toegang is gratis, collecte bij de uitgang.

CPJ Bennekom speelt 'Celien slaat toe'
19:00 Brinkstraat 39
De Bennekomse toneelvereniging CPJ staat zaterdag 23 maart en zaterdag 30 maart weer op de planken. Huub Smit heeft problemen en kan de rekeningen niet meer betalen. Zijn rijke neef uit Canada, Bastiaan, wil graag kennismaken met de vrouw van Huub. Maar dan moet ze plots naar haar zieke moeder... Als Bastiaan arriveert, zit Huub Smit met de handen in het haar! Wie neemt de plaats van zijn vrouw nu in? De huishoudster! Het lijkt een goed plan te zijn, maar dan komt mevrouw plotseling thuis. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Bakkerij Ten Veen, Dijkgraaf 24 in Bennekom of via mail cpjbennekom@gmail.com. De opbrengst van de verloting gaat dit jaar naar de stichting Manege zonder Drempels.

24 maart 2019

Ede

'Dichter bij Leven' - Live Poets Society
10:30 Ericalaan 1
Toetsenist/fluitist Peter Holen en zanger/gitarist JeeWee Donkers nemen de luisteraar mee op hun muzikale zoektocht naar de beste sfeer om hun verhalen en bespiegelingen over te kunnen brengen. Een duo door de wol geverfde muzikanten dat elkaar heeft gevonden op jacht naar het perfecte liedje.

Benjamin de Beer (4+) - Harlekijn Holland
15:00 Molenstraat 45
Benjamin de Beer is het verhaal van Benjamin IJsbrand Beer die met zijn vader en moeder moet vluchten voor het smeltende ijs.

Lunteren

Christa Anbeek in Witte Kerkje Lunteren
10:30 Dokter Kimmijserlaan 28
Het gebeurt niet vaak dat een theoloog de publieksprijs wint voor het beste spirituele boek van dit jaar. Het publiek is veelal meer geïnteresseerd in zelfhulpboeken. Toch overkwam het Christa Anbeek met haar boek 'Voor Joseph en zijn broer.' Zondag 24 maart is Christa Anbeek te gast bij Vrijzinnig Lunteren in Het Witte Kerkje aan de Dr. Kimmijserlaan 28. In haar boek vertelt Anbeek over de zelfmoord van haar vader en broer. Dit was een ervaring die heel haar waarheid en identiteit deed wankelen. Met het zoeken naar een uitweg raakt zij aan de vraag naar de zin en de onzin van het bestaan. Velen gaan tegenwoordig zelf op zoek naar het antwoord op deze vraag en dan begint dat antwoord veelal bij jezelf. Christa Anbeek doet dat ook en zo is haar boek een unieke combinatie van autobiografie en filosofie, waarbij zij de 'zinzoekers' van deze tijd laat zien dat het heel bijzonder kan zijn 'jezelf' te zijn'.

Bennekom

Van listen en bedrog
18:30 Dorpsstraat 45
Als vervolg op de vorige diensten in de serie Jozua gaat ds. Anne Verbaan – van der Heuvel in op listen en bedrog uit Jozua 9 en zal het interkerkelijk gospelkoor His Voice uit Beekbergen passende bijdrages verzorgen. De deuren gaan open rond 18.00 uur en er is een vrijwillige collecte aan het eind van de dienst.

25 maart 2019

Ede

Creative workshop met speksteen
13:30 Hoflaan 2
Ageeth geeft maandag 25 maart een workshop speksteen bewerken. Speksteen is een zachte steensoort en daardoor makkelijk te bewerken. Er zijn geen kosten aan verbonden.

26 maart 2019

Ede

Bzzzondere Huiskamer
10:00 Otterloseweg 18
Elke laatste dinsdag van de maand opent de Bzzzondere huiskamer haar deuren van 10.00 tot 12.00 uur. De Bzzzondere huiskamer is een plek om nieuwe contacten op te doen en te genieten van activiteiten in een ongedwongen sfeer. Door middel van deze ochtenden willen ze samen met Malkander en Present Ede mooie ontmoetingen stimuleren tussen allerlei groepen uit de Edese samenleving van oud tot jong. De volgende bijeenkomsten zijn al gepland; op 26 maart gaan ze aan de slag voor Pasen, op 30 april gaan ze muziek maken met de kinderen van Bzzzonder, op 28 mei is er een heuse spelletjesochtend en op 25 juni gaan se met elkaar kunstwerken maken. De kosten zijn 3,- euro per keer.

Bennekom

Wij en Afrika: door klimaat verbonden
20:00 Heelsumseweg 1
Op dinsdagavond 26 maart om 20.00 uur wordt er in de Maria Virgo Regina kerk, Heelsumseweg 1 in Bennekom, een bijeenkomst gehouden, gewijd aan duurzaamheid en klimaatverandering in ontwikkelingslanden. Landen die beperkt bijdragen aan de opwarming van de aarde, maar er wel de gevolgen van ondervinden. Bennekommer Gijs Aarts, 30 jaar werkzaam voor de noodhulp- en ontwikkelingsorganisatie Cordaid, zal deze avond ingaan op de klimaat- en duurzaamheidsproblematiek in Oost Afrika. Hierbij zal hij ook verbanden leggen tussen de ontwikkelingen hier bij ons en die in de ontwikkelingslanden. Na de voordracht is er gelegenheid over dit thema te discussiëren.

27 maart 2019

Ede

Bijeenkomst oudergroep Uniek
19:00 Otterloseweg 18A
Voor ouders met een kind met een niet-zichtbare verstandelijke beperking. Uniek is een groep enthousiaste en positieve ouders die hun ervaringen en belevenissen met hun bijzondere kinderen willen delen. Dit omdat zij erin geloven dat zij elkaar kunnen steunen bij de leuke én de lastige momenten. Voor vragen of om op te geven (graag voor 20 maart): oudergroep.uniek@gmail.com

Stef Bos met 'Ruimte'
20:15 Molenstraat 45
Stef Bos treedt met 'Ruimte' op in Cultura.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.