• Jan Hilgers.

    Archief BDUmedia

Dit is er deze week te doen in Ede

EDE EdeStad.nl plaatst elke week in de krant een agenda met een selectie van de activiteiten voor de komende week. De agenda wordt samengesteld op basis van het aanbod aan agendaberichten dat via Deel je Nieuws bij de redactie is aangeleverd. De komende week is er onder meer het volgende te doen.

20 februari 2019

Ede

Tai Chi voor beginners
19:00 Nachtegaallaan 49
Tai Chi is geschikt voor iedereen die een methode zoekt om tot rust te komen en tegelijk in beweging te zijn. Met Tai Chi leren deelnemers op een leuke manier om hun lichaam en gedachten meer tot rust brengen door bewust je ademhaling en aandacht te gebruiken. Een proefles is gratis en vrijblijvend. Meer info via www.qiart.nl en e-mail arnout@qi-art.nl.

Thema-avond borstkankervereniging
19:30 Willy Brandtlaan 10
De avond is bedoeld voor (ex) borstkankerpatiënten. Op deze worden in de Bennekomse Meent zaaltje naast het auditorium van het ziekenhuis de Gelderse Vallei onder begeleiding 3 D gemaakt. Voor materiaal wordt gezorgd, maar zelf een klein schaartje meenemen is handig. Het gezellig samen bezig zijn is het belangrijkste op deze avond. De toegang is gratis.

Start 1ster opleiding Heiduikers
19:45 Peppelensteeg 17
Op woensdagavond 20 februari start voor belangstellenden een duikopleiding. Voor 155 euro (exclusief lidmaatschap, materiaal, boek en brevetkaart) kunnen zij hun brevet (NOB) halen om veilig onderwater te duiken. Wie wil deelnemen kan mailen naar info@heiduikers.nl.

Stephen Simmons (USA) op het podium in de Bospoort
20:15 Bospoort 1
Stephen Simmons groeide op in het kleine stadje Woodbury, Tennessee. Aanvankelijk gingen zijn liedjes over zijn eigen omgeving, het landelijke Amerika. Maar na 15 jaar ook over dingen als verlossing, liefdesverdriet, en de eenzaamheid van steeds maar onderweg zijn. Zijn liedjes worden vergeleken met die van onder meer Johnny Cash en Ryan Adams. Naast Simmons (akoestische gitaar, zang) staan op het podium in de Bospoort de Zwitser Thomas Marmier (elektrische gitaar) en de Nederlandse Judith Renkema (bas). Meer info via www.livestagemarnix.com. Reserveren is mogelijk via e-mail reservering@livestagemarnix.com.

21 februari 2019

Ede

Te gekke voorstelling Zo Normaal Nog Niet
20:00 Kuiperplein 31
Op veler verzoek wordt de voorstelling 'Zo Normaal Nog Niet' opnieuw gespeeld in het pas geopende Poppodium Astrant. Een voorstelling over normaal en abnormaal. Voor zij die buiten de 'normale' boot vallen. En over de vraag of normaal zijn eigenlijk niet heel abnormaal is. 'Zo Normaal Nog Niet' tourt onder andere langs instellingen, theaters, scholen en TBS klinieken. Kijk voor meer informatie en tickets op www.sectheater.nl.

Emilio Guzman - Kom dan!
20:15 Molenstraat 45
Emilio Guzman is vrolijk. Het einde van de wereld nadert. Als het niet Trump is, die opschept over de grootte van zijn nucleaire knop, dan zijn het wel de gevolgen van het broeikaseffect.

22 februari 2019

Ede

Groepswandeling "Soms is het samen leuker
9:30 Arnhemseweg 120
Tijdens de interactieve wandeling 'Soms is het samen leuker' gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Er worden oefeneingen gedaan om erachter te komen of er raakvlakken, gedeelde interesses en een klik is. En wie weet ontstaat er wel een match. Mail voor opgave door naam en telefoonnummer door naar info@coachingrid.nl. De wandeling duurt van 9.30 tot 11.30 uur (inclusief een half uurtje napraten met koffie/thee). De start is bij het pannenkoekenhuis De Langenberg aan de Arnhemseweg. De kosten zijn 15 euro. inclusief koffie/thee na afloop.

Veteranencafé in De Smederij
16:00 Verbindelaarsweg 100
Voor alle Edese veteranen staat De Smederij weer open als Veteranen Ontmoetings Centrum. Niet alleen veteranen, maar ook oud-militairen en partners zijn welkom op de Verbindelaarsweg 100.De Smederij is een ontmoetingsplek voor veteranen waarbij gezelligheid en saamhorigheid voorop staan.

Lunteren

Yin XL met Helende Klank
19:30 Dokter Kimmijserlaan 28
Dompel jezelf onder in ontspanning en helende klanken. Tijdens de yin yoga houdingen zorgt Joke (BeYouChiFull) voor een deken van geluid met onder meer rainstick, oceandrum, fluit, zang en meer. De inloop is van 19.30 tot 19.45 uur, de avond duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Locatie: Stationsweg 60. De kosten zijn 30 euro. Meer informatie en reserveren van een mat kan via e-mail vera.connectyin@gmail.com of kijk op www.connectyin.com.

Ede

Vuile Huichelaar - Morgen begint nu
20:15 Molenstraat 45
Ladies night! Helaas begint het leven niet bij veertig en zestig is niet het nieuwe vijftig. Maar het gras is ook zeker niet groener aan de overkant.

23 februari 2019

Ede

Cursus mindfulness
10:00 Hoflaan 2
In het Toon Hermans Huis start in februari een mindfulness training voor mensen die geraakt worden door kanker. Deze training die bestaat uit acht lessen en een Stiltedag wordt wederom gegeven door Lex Bubbers. Er worden handvatten geboden om met negatieve gevoelens en gedachten om te gaan en verbinding met het lichaam te maken. De data zijn 23 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart, 13 en 27 april van 10.00 uur tot 12.00 uur. De Stiltedag op 6 april van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kosten zijn 50 euro, maar er zijn ziektekostenverzekeringen die deze training vergoeden. Bel voor informatie en aanmelding naar 06-22161969 of mail naar info@toonhermanshuisede.nl.

Bennekom

Regio-inspiratiedag
10:30 Emmalaan 1
Mensen willen gelukkig zijn, maar ze weten niet hoe. Dat zei Seneca al in de eerste eeuw. In diezelfde eeuw was er een leraar die wel wist wat een mens gelukkig maakt: Jezus van Nazareth. In de Bergrede heeft hij dat samengevat. Hein Stufkens vertelt in De Ontmoeting wat de inspiratie hiervan is voor ons dagelijks leven. Programma: 10.30-12.30 Lezing met gesprek: 'De Bergrede, grondwet voor geluk' 12.30 lunch 13.30-16.00 workshop. De kosten zijn 30/40 euro (lunch inbegrepen). Opgeven kan bij Loek Treep treep@upcmail.nl (Bennekom), Gerdine Gaikhorst g.a.gaikhorst@outlook.com (Ede) en Johanna Scholte jsm.scholte@gmail.com (Lunteren).

Ede

Stadsrondleiding Ede
14:00 Molenstraat 45
St. Recreatie Veluwe-Valei organiseert een wandeling door het stadscentrum van Ede. De rondleiding start om 14.00 uur vanaf Cultura. De route voert langs gebouwen met hun eigen historie, de rijke collectie aan beelden. Oude stadsboerderijtjes en de trapakkers. De markante inwoners van Ede ontbreken niet in deze rondleiding. Gidsen geven uitleg over het WWII mausoleum, over de geschiedenis van de oude kerk, de moderne architectuur en de Kippenlijn. De rondleiding eindigt in het oudste restaurant van Ede, Buitenzorg. De toegangsprijs is voor volwassenen 5 euro en voor kinderen 4 euro.

Wekerom

Winterwandeling op het Wekeromse Zand
14:00 Hoeverweg 1
EDE - Genieten van Winter Wonderland tijdens een wandeling op het Wekeromse Zand samen met de boswachter van GL&K. De start is om 14.00 uur op de P Immenweg. de wandeling duurt ongeveer twee uur. Deelname kost 5 euro, kinderen 8 tot en met 12 jaar betalen 2,50 euro. Donateurs GL&K mogen gratis op vertoon van een geldige donateurspas. Betaling: contant op locatie. Reserveren is niet nodig. Informatie via Joyce Penninkhof, telefoonnummer 06-14968813 of Wiebe Verbaan, telefoonnummer 0318-611947.

Ede

Presentatie geschiedenis Edese kazernes
16:00 Verbindelaarsweg 100
Het militair historisch informatiepunt De Smederij is vanaf 13.00 uur geopend. De laatste mogelijkheid om de expositie over de Koude Oorlog te bezichtigen. Om 16.00 uur wordt er een presentatie gegeven over de geschiedenis van de Elias Beeckmankazerne en de Simon Stevinkazerne. Terug in de tijd voordat deze grote kazernecomplexen nieuwe woonwijken werden. Geïnteresseerden zijn welkom op de Verbindelaarsweg 11.

Jong Talent in Ede met Laura Lunansky
19:30 Beukenlaan 1
Laura Lunansky en Hed Yaron Meyerson geven een vioolconcert in het kader van 'Jong Talent in Ede. Zij spelen duetten van Leclai, Wieniawski , Bartok, Berio, Suk en Mozart.

24 februari 2019

Ede

Keltische traditie in verhalen
10:30 Ericalaan 1
Ierland heeft de oudste Europese literatuur in de volkstaal voortgebracht. Tussen de 8ste en de 12de eeuw werd de literaire mondelinge overlevering op schrift gesteld. Die overlevering voert ten dele terug naar de voor-christelijke Keltische traditie van het land. Ze biedt daarmee een fascinerende blik op de Keltische cultuur. De literatuur bestaat uit verhalen over goden en mythische wezens, koningen en helden en uit prachtige natuurpoëzie. Tijdens een lezing brengt Matthijs Schouten, die Keltische taal- en letterkunde studeerde, deze literatuur weer even tot leven.

25 februari 2019

Ede

Activiteiten kids Voorjaarsvakantie
10:00 Molenstraat 45
Van maandag 25 februari tot en met vrijdag 1 maart kunnen kinderen van 3 jaar tot 13 jaar meedoen aan verschillende stoere, hippe, (kunst)zinnige maar vooral plezierige workshops, zoals kleutermuziek, een LEGO bouwmiddag, hand lettering, Frozen Singalong, een moordspel, armbandjes maken, de film Rita & Krokodil of de theatervoorstelling De Rattenvangers. Bekijk het programma op www.cultura-ede.nl/voorjaarsvakantie en reserveer.

Tai Chi voor beginners
19:00 Nachtegaallaan 49
Zie 20 februari.

26 februari 2019

Ede

Micha Wertheim - Voor alle duidelijkheid
20:15 Molenstraat 45
Na een korte afwezigheid is Micha Wertheim terug op het cabaret podium met de voorstelling 'Voor alle duidelijkheid'.

27 februari 2019

Ede

Vliegen als Jan Hilgers
14:00 Molenstraat 45
Wist je dat Ede meer dan 100 jaar geleden een vliegveld had? Jan Hilgers was de eerste Nederlandse piloot die boven Nederland vloog vanaf het vliegveld in Ede. Tussen 14.00 en 16.00 uur wordt in het Historisch Museum Ede in Cultura Erfgoed (op de 2e verdieping in Cultura) over deze historische vlucht verteld en ook wordt een film vertoond. Stap in de flightsimulator en ervaar hoe vliegen gaat. Kinderen kunnen zelf een vliegtuigje maken? Dat kunnen kinderen in de workshop. Deelname is gratis.

Jos van Veldhoven: Bach en zijn passionen
19:30
De bekende dirigent Jos van Veldhoven, voormalig artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, houdt een lezing over Bach en zijn passionen. Hierbij maakt hij gebruik van geluids- en beeldfragmenten uit zijn project 'All of Bach', uitgevoerd door die Nederlandse Bachvereniging. Het belooft een zeer interessante en interactieve avond te worden en het is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over het werk van de meest beroemde componist aller tijden.

Dit is een selectie van door lezers aangeleverde activiteiten. Ook in de agenda? Deel uw activiteit dan minimaal een week van tevoren bij Deel je Nieuws.