• Basisschool De Brugge in de Edese wijk 'De Rietkampen'.

    Google Streetview

Discussie over spreekbeurt

EDE Een Edes gezin is verbaasd over de keuze van CNS De Brugge in de Rietkampen om een spreekbeurt over het werk van een uitvaartverzorger niet door te laten gaan. De vader van het gezin wilde met een uitvaartauto naar de spreekbeurt komen, om de kinderen wat te laten zien. CNS Ede verdedigt de keuze om de spreekbeurt op deze manier tegen te houden.

Danny van Zeggelaar

De 9-jarige dochter van het Edese gezin wilde een spreekbeurt geven over het beroep van haar vader, uitvaartverzorger. ,,Ze hoorde in maart dat ze een spreekbeurt moest geven", zegt de vader. ,,Het eerste wat ze toen aangaf: ik wil het over jouw beroep doen." Zo gezegd, zo gedaan. Bij de school werd, zegt de vader, enthousiast gereageerd. ,,We hadden wat attributen geregeld, een rouwauto geregeld."

GALG Alles leek voor elkaar. Totdat twee dagen voor de spreekbeurt die presentatie plots werd verboden, door de directie van de basisschool. De vader hoorde het van de juf. Belachelijk, vindt hij. ,,Waarom moet je als directrice goedkeuring geven over een onderwerp als dat van uitvaartverzorger?", vraagt hij zich af. ,,Mijn dochter heeft het helemaal zelf geschreven, in haar woorden proberen te vertellen wat er komt kijken bij het beroep van uitvaartverzorger. Het gaat ook niet over de dood, maar over hoe zo'n uitvaart gaat. Op de school gaat het ook over de galg en guillotine in de Middeleeuwen. Vind ik persoonlijk erger en veel minder leuk. Dat hoort bij de lesstof, zeiden ze."

ECHTE LEVEN De CNS was onvermurwbaar. Ook een gesprek van de ouders met de schoolleiding veranderde niets. ,,Ik had de spreekbeurt onder mijn arm. Maar ik kreeg het niet onder de aandacht. De scholen staan voor onderwijs 2.0, zeggen ze. Kinderen klaarstomen voor het echte leven. Dan moet je het óók over het einde van het leven hebben", vindt de vader. Hij vindt dat het onderwerp bespreekbaar moet kunnen zijn en wil zich daar hard voor maken.

STEUN CNS-bestuurder Theo van Altena zegt dat het onderwerp ook gewoon bespreekbaar is, maar dat de huidige vorm nu niet kon. ,,We spreken over kinderen van groep 5. Recent is een ouder van een kind uit een andere groep overleden. Is het dan verstandig om met een lijkwagen aan te komen? Dat roept veel emoties op. De school gaat het onderwerp zeker niet uit de weg. Dit wordt besproken bij bijvoorbeeld het overlijden van een familielid of een huisdier. Dan komt dit onderwerp uitvoerig aan bod onder begeleiding van de leerkracht als professional. De directeur heeft zorgvuldig gehandeld en heeft het recht een eigen afweging te maken in belang van personeel, het welzijn en de veiligheid. En ze handelt volstrekt rechtmatig en wordt volledig door het bestuur van CNS ondersteund."

BALLET De school en ouders zijn bij het ter perse gaan van deze krant nog met elkaar in gesprek. Voor de dochter geldt dat zij een nieuwe spreekbeurt gaat geven over ballet. Van Altena zegt te begrijpen dat de ouders teleurgesteld zijn. De kosten voor de rouwauto met kist, zijn vergoed.