• Robert Vos

De Triangel in Lunteren mag zich 'excellent' noemen

LUNTEREN Basisschool De Triangel in Lunteren mag zich drie jaar lang 'Excellente school' noemen. Dat maakte de Inspectie van het Onderwijs maandagochtend bekend.

In totaal 49 nieuwe scholen of schoolsoorten hoorden maandag dat ze de komende tijd het predicaat excellent mogen dragen. Daarmee komt het totaal aantal Excellente scholen met een predicaat op 248.

De predicaten worden op de scholen uitgereikt door de minister, leden van de jury, vertegenwoordigers van het ministerie en de inspectie of leden van het college van burgemeester en wethouders.

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Kwamen er zestien scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en twee scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is. De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde.

Sinds 2015 valt het predicaat Excellente School, dat in 2012 voor het eerst werd uitgereikt, onder verantwoordelijkheid van de inspectie. De inspectie verzorgt de inhoudelijke en logistieke ondersteuning van de onafhankelijke jury. Scholen melden zichzelf aan om in aanmerking te komen voor het predicaat Excellente school. De school moet daarvoor in ieder geval goede onderwijskwaliteit leveren. De inspectie onderzoekt daarom eerst de kwaliteit van het onderwijs. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Titia Bredée (Hogeschool iPabo Alkmaar/Amsterdam), beoordeelt vervolgens de excellentieprofielen. De jury adviseert de inspecteur-generaal van het Onderwijs welke scholen in aanmerking komen voor het predicaat Excellente School en de inspecteur-generaal kent de predicaten toe. Een predicaat is drie jaar geldig.