• Ted Walker

'De details maken je gelukkig'

EDE Esther Werkman is communicatie-adviseur, gastvrouw en schrijfster in spe. Maar ook moeder, avondmens en vriendin. Werkman mag wakker gemaakt worden voor soep, noemt zichzelf tegengesteld en is tegen de nacht het prettigst voor haar omgeving. Vandaag het verhaal van een vrouw die bevlogenheid besmettelijk acht en die het lastig vindt dat haar kinderen ouder worden.

Ted Walker

Naam: Esther Werkman

Leeftijd: 46 jaar

Woonplaats: Ede

Burgerlijke staat: Samenwonend met Edwin van den Oever in een fusiegezin.

Beroep: Communicatie/PR-adviseur

Vrijwilligerswerk: FoodValley Film Festival

Hobby´s:  Suf woord eigenlijk. Maar in m'n vrije tijd ben ik veel bij Het oude Politiebureau; speel ik gastvrouw en denk een beetje mee. En ik houd van een volle keukentafel met goed gezelschap en dito gesprekken. Verder is m'n yogalesje heilig, lees ik graag of ik kijk naar een goede film of serie.

Favoriet social medium: Als ik moet kiezen: twitter, niet zo zeer dat ikzelf veel post, maar het is een zeldzaam goede zoekmachine voor nieuws, opinie en trends.

Prettigste moment van de dag: Ik ben een avondmens of misschien wel een nachtdier. Dan ben ik ook het prettigst voor mijn omgeving. Dus het moment dat Edwin 's avonds laat thuiskomt en we de dag doornemen. Dat moment wil ik het liefst zo lang mogelijk verlengen. Wat dan direct tot een onprettig moment leidt: de ochtend.

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Ideeën die voor verbinding zorgen. Het mooiste van de huidige maatschappij is dat het eindelijk doordringt dat je samen veel sterker bent en elkaar daardoor opzoekt, samenwerkt. En daarbij is communicatie van belang. Zowel voor organisaties als relaties. Ik breng mensen graag met elkaar in verbinding.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan?  Het boek schrijven, dat in m'n hoofd al geschreven is.

 

Wat boeit u in andere mensen? Dat wat hen daadwerkelijk boeit en waarom ze doen wat ze doen. Wat hen raakt.

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Anne van der Meiden, hoogleraar massacommunicatie en PR, maar bovenal een begenadigd spreker op de kansel en een heel wijs man. Of met Sting, briljant muzikant. Of met Griet op den Beeck, ben alleen bang dat ik dan met een open mond aan haar lippen hang en alleen maar luister naar haar volmaakte zinnen. En ik wil bier drinken met Thomas Acda.

Uw levensmotto: Zeg nooit als... & bevlogenheid is besmettelijk.

Wat is uw grootste talent? Creatief met een commerciële insteek, overtuigingskracht.

Wat is uw definitie van geluk? Dat is een grote vraag en het zit altijd in iets kleins waar we nauwelijks bij stilstaan. We benoemen vaak de grote zaken, maar de details maken je geluk. Ergens thuis zijn, jezelf kunnen en mogen zijn. Voor het slapen gaan, altijd die ene hele fijne vraag van Edwin 'waar zijn je voetjes'?

Favoriete serie en/of favoriet tv-programma? Oh Netflix is dodelijk, maar zo fijn. Alle series uit Scandinavië zijn veruit favoriet: the Bridge, the Killing. En de docu's en films over food vreten we hier thuis ook.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Sowieso dan een man, zodat ik ook effe tegen een boom aan kan plassen. Matthijs van Nieuwkerk, een goede redactievergadering voeren en top gasten interviewen aan een echte tafel in plaats van mijn eigen keukentafel

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Ik denk dat je veel verschillende antwoorden krijgt, ik ben nogal tegengesteld. Direct en zorgzaam, gedisciplineerd en makkelijk. Maar ik verwacht dat de meesten antwoorden in de trant van ondernemend, creatief, ongeduldig, ad rem en gezellig.

Favoriete vakantie? Ik heb niet veel gereisd, paste niet in mijn doelgerichte programma. Uiteindelijk wel een gemis. Ik zal het mijn kinderen wel adviseren: ga reizen. Het fijnst van vakantie en of een weekendje weg, is het leven zonder agenda.

Waar bent u slecht in? Nee-zeggen, naar huis gaan als het gezellig is en op tijd naar bed gaan. Als ideeën niet doorgaan waar ik in geloof kan ik dat ook moeilijk loslaten. En de feitelijke leeftijd van mijn kinderen zien.

Wat wilt u bereiken in de toekomst? Meer tijd voor vrije tijd, kwaliteit. Een betere balans tussen het werkend en mijn sociale leven.

Bidt u wel eens? Ja, wel minder frequent dan dat ik dat ooit deed en zoals het me geleerd is door mijn moeder.

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Tja. Ik hoop natuurlijk op een positieve manier en dat ik in de verhalen terugkom als levensgenieter.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Soep, hulp en in goed gezelschap plaatjes draaien en zeggen wat dat nummer met je doet.

Favoriet eten? Echt alles, gaat om de variatie, waar je zin in hebt en ook wat het seizoen dat moment biedt. Maar het broodje tartaar speciaal van mijn ouders (Broodje Eddy) is tijdloos.

Als u het voor het zeggen had in gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik zou zo graag willen dat men trots is op deze gemeente en de omgeving waar we in wonen. We hebben alles: geweldige infrastructuur, volop keuze in onderwijs, fijne voorzieningen, mooie evenementen, een geweldige achtertuin en ruimte om te wonen.

Wat zou u doen met een miljoen? Een aantal mensen het makkelijker maken. Een paar aanpassingen in het huis, want door het fusiegezin wonen we er nu met 6 in plaats van 3. Een geweldige reis maken met het hele gezin en wellicht even tijd vrij maken om dat boek te schrijven.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Heel veel tegenzin, denk ik. Ik hou van mensen, dus onbewoond vind ik leuk voor misschien een weekje. Maar goed voor dat weekje neem ik mee Edwin en voor hem kookgerei, pen en papier en boeken.

Wat houdt u op dit moment bezig (privé' en/of werk? Drie kinderen gaan naar de middelbare school, dat houdt ons nu privé bezig. Zakelijk zorgen dat FoodValley echt zichtbaar wordt nationaal en internationaal en het optuigen van het FoodValley Film Festival.

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Arjan van Bruggen, omdat hij de enige man is die me zo lekker strak kan trekken. Nee, maar het is een vat vol creatie, scherp en zal nooit iets doen omdat het altijd zo gedaan wordt.