• Cecile van Ooij
  • Cecile van Ooij

De actualiteit van de muziek van Prince

EDE Herjan van Harselaar is een veelzijdig man, hij leidt het familiebedrijf 'De Edese Drankenhandel', hij is een groot fan van de in 2016 overleden muzikant Prince, hij is de nieuwe voorzitter van de Horecavereniging Museumplein en hij is de man achter het onderdeel curling tijdens Friends on Ice.

Jan de Boer

Als zestienjarige jongen kwam Herjan in aanraking met Prince. ,,Ik was meteen enthousiast, in die tijd moest je dat als er iets nieuws kwam in Hitkrant of in Oor lezen. Een heel andere tijd dan nu natuurlijk. Kaartjes moest je scoren door bij de VVV te slapen. Dat is allemaal veranderd. Nu gaat heel veel via de sociale media. Over de hele wereld heb je contacten. Van het een komt het ander. Je gaat naar feestjes over Prince, je krijgt heel andere contacten. Ook wat persoonlijker, het gaat niet alleen over muziek."

Ongeveer 25 keer was de Edenaar aanwezig bij optredens van Prince in Europa. ,,Ik ken mensen die Prince 150 keer zagen optreden en die hem overal nareisden. Dat heb ik nooit gedaan, dat vind ik overdreven. De grap van Prince was altijd dat elk optreden verschillend was. De ene of de andere avond was totaal anders. Dat maakte het ook zo boeiend. Het mooiste was natuurlijk als je mogelijkheid kreeg om bij een aftershow van Prince aanwezig te zijn. Dan speelde hij alleen maar oude blues of oude soul of bijna allemaal of covers, ook soms wat eigen nummers."

ACTUALITEIT Door de jaren heen vond Herjan de actualiteit bijzonder aan Prince. ,,Als er een orkaan was, schreef hij de volgende morgen daarover een lied en bracht dat dezelfde dag nog uit. De opbrengsten gingen naar de slachtoffers. Hij is 21 april 2016 overleden. Die datum weet ik precies, ja. Op donderdagmiddag hoorde ik het voordat zijn overlijden in de media kwam. Toen ik weg reed had ik gehoord dat er iemand overleden was in Paisley Park, zijn studiocomplex waar Prince leefde, woonde en een concertzaal had."

SPAREN Afhankelijk van hoe het weer is of hoe de stemming is, bepaalt voor hem welk nummer van Prince op dat moment z'n favoriet is. ,,'Sometimes it snows in april' vind ik heel mooi nummer. Een heel rustig pianonummer, m'n zoontje zegt altijd 'dat is het liedje als je dood bent'. Prince heeft hardrock- maar ook gospel of soul of funknummers gemaakt. Je kunt alle kanten bij hem op. Prince is 57 jaar geworden, we hebben nu meer de handen vrij om zelf wat te organiseren. Prince was iemand van de last minute optredens, hij kwam zomaar opeens naar Europa. Met een groepje organiseren we Prince feesten. De grote feesten een keer in de anderhalf jaar. Dan moet je denken aan internationale feesten met ongeveer 250 bezoekers, die overal vandaan komen. Daarbij speelt een van de betere coverbands, en komt een deejay uit Duitsland. Het komt best vaak voor dat ik op een dag geen nummers van Prince beluister. Ik draai eigenlijk niet zo veel muziek, ik denk dat ik ongeveer duizend Cd's van Prince heb. Er zijn er nog veel meer. Als ik muziek draai zijn het vaak dezelfde dingen. Er is zoveel, het is ook een beetje de heb. Van series wel, als je Suske en Wiske spaart wil je ze ook allemaal hebben. Via Twitter heb ik m'n vriendin in Eindhoven, ook een grote Prince fan, ontmoet. Dat is ook grappig."

FRIENDS ON ICE Zeven seizoenen geleden kwam Herjan in contact met Friends on Ice, dat dit keer van 8 december 2018 tot 19 januari 2019 wordt gehouden. ,,Richard Stap en Guus Wijnsouw vertelden mij toen dat ze een curlingcompetitie wilden gaan organiseren. Ik zei 'dat is hartstikke leuk'. Het leukste was volgens hen dat ik het moest gaan regelen. Ik heb me toen verdiept in curling en ben bij een paar ijsbanen wezen kijken hoe de competitie wordt omgezet. En welke materialen je moet gebruiken. Ik zag leuke voorbeelden en dingen die te professioneel of juist te knullig waren. Voor het eerst deden we de curlingcompetitie in het Openluchttheater. De nieuwe ijsbaan in her centrum in een vooruitgang. Iedereen kan tegenwoordig meedoen aan de competitie, het is een succes geworden. Het wordt steeds fanatieker."

MUSEUMPLEIN Langzaam aan wordt voor Herjan ook duidelijker wat hij als voorzitter van de Horecavereniging Museumplein gaat doen. ,,De mensen hebben allemaal andere belangen. Die moet je samenvoegen, op zich loopt dat prima. Ik heb er vertrouwen dat het goed komt. Het belangrijkste wat de vereniging doet, is gezamenlijk naar buiten treden qua veiligheid en qua overleg met de gemeente. En vergunning aanvragen en het terrassenbeleid. Ook de organisatie van evenementen, dat behoeft wel wat stroomlijning. Daar hoop ik behulpzaam in te kunnen zijn."