• Eljee Bergwerff

Dagje Maandereind tijdens Record Store Day

EDE Velvet Music Ede aan het Maandereind 40 is één van de 100 Nederlandse onafhankelijke platenzaken, die op zaterdag 22 april mee doen aan Record Store Day. ,,Al voor de achtste keer zijn wij er bij, alle keren heb ik meegedaan. Er zit een stijgende lijn in, het wordt steeds beter," zegt eigenaar Joep Siepman.

Jan de Boer

Om 11.00 uur staat op het podium bij de winkel van Velvet Music een optreden gepland van de Edese singer-songwriter Rogier Pelgrim. Siepman krijgt veel medewerking van een aantal winkeliers aan het Maandereind. Samen willen zij van de Record Store Day een 'gezellige dagje Maandereind' maken. Na het optreden van Pelgrim is het de beurt van Rachel Louise, Saint Charlie, Crying Boys Cafe, The Great Communicators en Orange Skyline. Daarnaast zullen er in samenwerking met Cultura ook bandjes optreden.

GOED IDEE Vorig jaar traden de bands nog op in de winkel van Velvet Music. ,,De ruimte wordt zo beperkt, waardoor ik andere oplossing wilde vinden. Ik dacht daarom 'waarom laat ik de straat niet mee profiteren van Record Store Day'. Regelmatig hebben we vergadering met elkaar en heb ik het idee geopperd. Iedereen vond het een goed idee, dat zij ook op die dag activiteiten hebben. Bijvoorbeeld een kraampje voor de winkel of wat met eten."

COLLECTORS ITEMS Record Store Day is voor iedereen vrij toegankelijk en laat de bezoeker proeven van de lol van het verzamelen van cd's of vinyl. Op Record Store verschijnen zeer exclusieve releases die alleen op die dag verkrijgbaar. ,,Het zijn vooral collectors items." Zo ziet op die dag een nieuwe opname, DRS geheten, van de in 2015 overleden Drs. P op vinyl en Cd het licht. Een dag eerder kunnen de liefhebbers ook bij Velvet Music terecht om de nieuwe cd 'Americana' van de enkele maanden geleden door prins Charles geridderde Sir Ray Davies, de zanger van The Kinks, te kopen.

VINYL De verkoop van cd's heeft een dalende lijn, terwijl de verkoop van vinyl een stijgt. ,,Record Store Day moet een boost geven aan de stenen winkel. De verkoop van vinyl is niet opgekomen door internet, maar door ons soort winkels." Opvallend is dat er in Amerika steeds minder belangstelling is voor het streamen van muziek. ,,De tendens daar is dat men terug gaat naar het fysieke product. Bij vinyl vinden de mensen het een hele belevenis om een plaatje op te zetten. Het ziet er allemaal mooi uit. En een hoes kan je lezen."

JONGELUI Vinyl verkoop Siepman in zijn zaak nieuw en tweedehands. ,,Dat heb ik echt gescheiden.'' Het is eigenlijk best wel bijzonder dat een plaats als Ede nog over zo'n goede zaak beschikt, vinden veel muziekliefhebbers. ,,De gemiddelde leeftijd van de mensen in de winkel is wel wat hoger dan dertig jaar geleden. Daar tegenover valt het me op dat jongelui rond de twintig jaar en vooral veel meisjes vinyl helemaal geweldig vinden. Het aanbod van tweedehands vinyl is een stuk minder geworden. Een derde van de omzet is wel al vinyl. Wat ik verkoop is heel erg gemêleerd. De verkoop van muziek dvd's is bijna voorbij."