• Freek Wolff

Cultura opent woensdag in vernieuwde Stadspoort

EDE De samenwerking tussen de bibliotheek van Cultura en het buurtwerk van Malkander wordt vanaf woensdag 2 augustus concreet in de Stadspoort. Ook de ondernemers in het winkelcentrum zijn blij met deze ontwikkeling en de herinrichting die een nieuwe impuls moet geven.

,,Het concept van de bibliotheek was hier verouderd en we wilden graag langere openingstijden. Bovendien hoorde ik over sluiting van twee buurthuizen in de Maandereng en de Rietkampen. Zo is het contact met Malkander ontstaan", legt Gerrie Poelert uit als directeur van Cultura.

MOGELIJKHEDEN Nadat de oude eigenaar van Stadspoort het vastgoed verkocht aan de investeerder Multi kwamen er nieuwe mogelijkheden. Zo verhuisde de bibliotheek van de oostkant naar het midden van het winkelcentrum, aan beide kanten van het looppad en neemt straks de Action haar intrek in het deel waar de bieb vertrok. De DA en de bloemenwinkel hebben zich reeds gevestigd op nieuwe locaties.

ACTIVITEITEN Naast de bekende diensten als boeken lenen, zijn er door de samenwerking straks op de plek van Cultura ook mogelijkheden voor biljarten, tafelvoetbal, knutselen/klussen, koken en is er een ruimte voor cursussen als yoga en volksdans. ,,Veel van die activiteiten zijn niet nieuw. Er gebeurt al heel veel in groepen. We zijn straks open tijdens winkeltijden en 's avonds als er activiteiten zijn."

BOOST Ook de bewoners uit de wijken zijn hierbij betrokken, georganiseerd in het wijkplatform. ,,Er kwamen leuke ideeën op tafel", zegt John van der Linden, vertegenwoordiger van een buurtgroep die gaat over de veiligheid. Andere buurtgroepen concentreren zich op activiteiten of de pr. ,,Deze vernieuwing zal de plek zeker een boost geven. Het is fijn dat het gebeurt", aldus Van der Linden.

SAMENWERKEN Poelert benadrukt dat de nieuwe ontwikkeling vooral de focus richt op het gezamenlijke activiteiten die elkaar versterken. Daarom zijn ook de ondernemers van Stadspoort erbij betrokken. ,,Zo bestaat het idee om zoete broodjes te bakken met ingrediënten van Bakker Bart, of een modeshow met kleding die mensen zelf maken, om zo Shoeby in het zonnetje te zetten. Met de AH kunnen we gaan bakken, om creatieve activiteiten en winkelacties te combineren. Het gaat erom dat Stadspoort weer een levendige plek wordt van de gemeenschap, wat bevorderd wordt door een groot aantal vrijwilligers."

BANK Multi zal de komende maanden werken aan vernieuwing van het middenpad, waar kroonluchters en veel groen komt. In  het midden komt een grote, lange tafel, met banken eromheen. ,,Die wordt hufterproof van beton, ziet er toch leuk uit en is multifunctioneel. Zo kan hij ook gebruikt worden als catwalk voor een modeshow. Het wordt een plek en podium waar je je kunt presenteren."

Daar zal een winkel als Shoeby gebruik van maken. ,,Het is super dat dit gebeurt. We zijn heel erg blij dat het winkelcentrum weer gaat leven en gezellig wordt, niet alleen voor de dagelijkse boodschappen. Lege plekken zijn opgevuld en ik vind het heel mooi worden", aldus Roeleke Hadary van de kledingwinkel. ,,We kunnen samen activiteiten organiseren met Cultura en Malkander. Dan versterk je elkaar."