• Cultura

Cultura Erfgoed verwijst naar 'Het verhaal van Ede'

EDE Cultura Erfgoed, een samenwerkingsverband van de Vereniging Oud Ede samen met Historische Museum Ede, Platform Militaire Historie Ede, gemeentelijke afdeling archeologie, het gemeentearchief en Cultura opent op zaterdag 15 december met een open dag van 11.00 tot 15.00 uur haar poorten in Cultura. In het kenniscentrum Cultura Erfgoed wordt alle beschikbare informatie en bronmateriaal over de geschiedenis van de gemeente Ede bij elkaar gebracht.

Jan de Boer

Het centrum verwijst naar alle musea en historische plekken waar 'Het verhaal van Ede' wordt verteld. ,,Het basisidee komt bij Peter van Beek, de oud-archivaris van de gemeente, vandaan," vertelt Simon van de Pol, voorzitter van de Vereniging Oud Ede. ,,Het heeft lang geduurd voordat Cultura Erfgoed er was. In 2015 zou het al klaar zijn. Het centrum is toegankelijk voor iedereen in Ede en wil ondersteuning geven aan de erfgoedverenigingen die er zijn in de gemeente Ede."

EXPOSITIE-EILANDEN Er wordt volgens Van de Pol gestreefd naar meer samenwerking met het behoud van de eigen identiteit. In de ruimte van Cultura Erfgoed op de tweede verdieping van Cultura komen twee expositie-eilanden, aan tafels komen computers waar gewerkt kan worden. ,,Ook archival, het systeem waarmee het archief van de gemeente Ede werkt komt hier. De studiezaal op het gemeentehuis moet een stuk leger worden, de mensen moeten dat bij Cultura Erfgoed doen. Je wordt hier ook geholpen door de mensen van het gemeentearchief. Verder zijn er vrijwilligers aanwezig op de openingstijden."

De bibliotheek van de Vereniging Oud Ede komt ook naar het kenniscentrum. ,,Die stond in het gemeentearchief en was heel ontoegankelijk. De mensen kunnen daar weer gebruik van maken. De expositie-eilanden kunnen door alle oudheidkundige verenigingen uit de gemeente Ede worden gebruikt. Het kan een etalage zijn voor de clubs. Andere ruimtes kunnen door alle verenigingen op het gebied van archeologie zonder kosten worden gebruikt voor bijvoorbeeld vergaderingen.

EXPOSITIERUIMTE Van de Pol ziet nu al een ontwikkeling binnen het centrum waaraan van tevoren nooit gedacht werd. ,,Studenten gaan hier zitten met hun eigen laptopje om rustig te werken. Dat is leuk." Alle oudheidkundige clubs doen mee aan Cultura Erfgoed. ,,Daaraan was een grote behoefte. Niet aan alles is nog voldaan. De grote behoefte is een expositieruimte waar je echt alles kan exposeren. Nu heb je huis Kernhem in het weekeind. Een expositieruimte kan niet in de ruimte die we nu voor Cultura Erfgoed krijgen. Misschien lukt het om in de toekomst een expositieruimte te hebben. Gerard Verbruggen heeft in een historisch cahier beschreven dat er door de jaren heen al een behoefte is aan een expositieruimte. Aan een fatsoenlijke expositieruimte waar je op niet commerciële basis dingen kunt laten zien, hebben we in Ede een geweldig gebrek."

Cultura Erfgoed is geopend op maandag van 11.00 tot 15.00 uur en op woensdag en donderdag van 13.00 tot 17.00 uur.