• Danny van Zeggelaar

Concert voor alle mantelzorgers van Ede

EDE De Edese Rotary houdt op vrijdag 14 december in de Oude Kerk in Ede een bijzonder concert: een gratis toegankelijk kerstconcert voor alle mantelzorgers binnen de gemeente Ede. ,,Het belooft erg sfeervol te worden", zeggen Lout van der Hoeven en Arina Rengelink van de Rotary.

Danny van Zeggelaar

Veel mantelzorgers hebben het er druk mee: zorgen voor iemand. Een naaste, een vriend, familie, een kennis of misschien wel een voorheen onbekende. ,,Ze staan altijd klaar voor anderen", zegt Arina Rengelink van de Rotary. ,,En dat met geen of weinig budget. Terwijl deze mensen soms ook nog een fulltime baan er naast hebben."

ONTZORGD Het inspireerde de Rotary in Ede om een bijzonder concert voor alle Edese mantelzorgers te houden. ,,Ook binnen onze club zijn er mensen die mantelzorg verlenen of mantelzorg krijgen", zegt Rotary-lid Lout van der Hoeven. Rengelink vult aan: ,,De mantelzorgers worden een avond ontzorgd. Het wordt een avond waarop zij even in het zonnetje gezet worden. Dat hebben ze verdiend."

KLASSIEK Die waardering komt er nu dus in de vorm van een kerstconcert. Het CHE Kamerkoor, onder leiding van Marleen van der Kolk en het symfonieorkest Sosjanim onder leiding van Mark Snitselaar hebben, samen met pianist Wouter Bakker, een gevarieerd programma samengesteld. Bekende kerstmuziek wordt afgewisseld met klassieke kerstmuziek van bekende hedendaagse componisten als Gjeilo, Arnesen en Lauridsen.

MOOIE MANIER ,,Het idee voor dit concert ontstond toen we voor het kerstconcert bezig waren", zegt Van der Hoeven. Drie keer eerder organiseerde de Rotary een concert bij Johannus Orgelbouw. Toen werd er juist geld opgehaald om iets anders te sponsoren. Nu ziet de Rotary het concert zélf als een goed doel, zodat de mantelzorgers gratis naar het concert kunnen. ,,We steunen en verlenen als Rotary zelf ook mensen. Zowel met geld als met handjes uit de mouwen. Mantelzorgers zijn een belangrijke groep. Zij verlenen steun, maar je kunt moeilijk zeggen dat je hen thuis gaat helpen", zegt Van der Hoeven. ,,Dit vinden we een mooie manier om te helpen."

KERSTSFEER En er is niet alleen muziek, beloven Rengelink en Van der Hoeven. ,,De ontvangst is in de Rehoboth en daarna lopen we over een weg met kaarsen en vuurkorven door naar het concert", zegt Van der Hoeven. ,,En na het concert is er glühwein, warme chocolademelk. Helemaal om in de kerstsferen te komen, met de ijsbaan op de achtergrond."

Het concert dat op vrijdag 14 december wordt gehouden is opengesteld voor alle mensen in de gemeente Ede die mantelzorg verlenen, maar aanmelden voor het concert is wel nodig. Mensen kunnen zich aanmelden via het e-mailadres info@kerstconcertede2018.nl onder vermelding van naam en het aantal personen waarmee mensen komen. Per aanmelding kunnen maximaal twee personen voor het concert worden aangemeld.