• Freek Wolff
  • Freek Wolff

Collin Leijenaar bij Kayak

EDE De legendarische formatie Kayak kwam vorige week met het nieuws naar buiten dat Collin Leijenaar de nieuwe drummer van de band is geworden. De Edese muzikant is tevens eigenaar/directeur van Novae Popschool Ede.

Freek Wolff 

 

,,Op de Facebookpagina van toenmalig Kayak-drummer Hans Eikenaar las ik eind 2014 dat hij ging stoppen", reageert Leijenaar opgetogen. ,,Ik heb toen meteen Ton Scherpenzeel  een open sollicitatie gestuurd, want hij is als toetsenman de oprichter en bandleider. Ik kreeg al snel een reactie terug, maar het was nog te vroeg. We hielden contact en twee jaar later vroeg Ton mij of ik de nieuwe cd in wilde spelen. Wegens andere verplichtingen heb ik dit helaas niet kunnen doen. Nadat drummer Lean Robbemont (Waylon/Alain Clark) het nieuwe Kayak-album had ingespeeld dacht ik dat mijn kans verkeken was. Toen bleek dat Lean de concerten niet kon doen vroeg Ton of ik met Kayak wilde spelen. Helemaal te gek natuurlijk, ik zei meteen volmondig ja."

EER Leijenaar vindt het een eer om bij zo'n legendarische en bekende band te gaan spelen. ,,Kayak behoort tot de grootste Nederlandse symfonische rockbands uit de jaren zeventig. Ze hebben meerdere internationale hits gehad zoals de ballad 'Ruthless queen'."

De Edenaar verklaart dat hij nog niet alle muziek van Kayak kent, maar dat hij het wel goed genoeg kent om te weten dat het bij hem past. ,,De muziek van Kayak lijkt op een mix tussen Genesis, Yes en Toto. Ik ben opgegroeid met die muziek. Mijn vroegere buurman Hans van Dongen heeft mij als tienjarige al kennis laten maken met symfonische rock en muziek van onder meer Kayak. Daar is mijn liefde voor prog en symfo ontstaan."

Leijenaar gaat mee op de tour die Kayak in ons land gaat doen, met in de tas een nieuwe oeuvre-box en binnenkort de nieuwe cd 'Seventeen'. ,,Met deze line-up wordt spelen een feest. Met bassist Kristoffer Gildenlow (ex-Pain of Salvation) heb ik eerder getoerd toen we samen in de band van de Amerikaan Neal Morse zaten. Dat klikt enorm, we vormen een hechte ritmesectie. Ik kan niet wachten om met deze giganten live te spelen."

BIZAR De Edenaar vindt het moeilijk om zijn voorkeur uit te spreken voor een liedje uit de 250 nummers die het repertoire van Kayak telt. ,,Maar ik vind het oudere werk erg lekker. Het nummer Alibi van het tweede album uit 1974 klinkt heel groovy. Of They Get To Know Me van dat zelfde album. Een lang nummer met veel sfeer. Dat doet mij een beetje aan de vroegere Genesis denken. Of Ballet Of The Cripple van het debuut uit 1973. Wel bizar dat ik nu in een band speel die al muziek maakte nog voor ik geboren was."

Hoewel hij als directeur van een popschool een drukbezet man is, denkt hij de Kayak-concerten goed te kunnen inpassen. ,,Mijn werkzaamheden bestaan zowel uit het runnen van mijn popschool als mijn muziek. Of dit nu studiowerk is of live concerten spelen. Zo ben ik net terug uit Los Angeles waar ik de nieuwe cd van mijn post-prog band Dilemma heb gemixt met de beroemde engineer Rich Mouser. Deze cd komt hopelijk eind dit jaar uit. Bovendien speel ik in de Engelse rockband Dusk met zanger Dec Burke (ex-Frost*) en doe ik geregeld studiowerk voor binnen- en buitenlandse artiesten. Het is een kwestie van goed plannen. Én vertrouwen hebben in mijn popschoolteam. Als ik er even niet ben, blijven ze de toko succesvol draaien."