• Mathilde van Ravensberg

Cameraman gered door Ziekenhuis Gelderse Vallei

EDE Cees van Amersfoort wordt inmiddels twee jaar 'gered' door Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) met een gratis wondbehandeling aan zijn voet. Zorgverzekeraar Menzis vergoedde de behandeling van de oud-cameraman van Ede TV niet. Nadat het ziekenhuis de situatie afgelopen week per brief opnieuw aankaartte bij Menzis gaat de verzekeraar de situatie heroverwegen. 

Mathilde van Ravensberg

,,Mocht Menzis geen mogelijkheden zien om de geleverde zorg aan ons te vergoeden, dan zullen wij op onze beurt patiënt niet in de kou laten staan en doorgaan met de gratis dienstverlening", zo schreef zijn behandelend internist in een brief richting de zorgverzekeraar. Van Amersfoort vond de opstelling van Ziekenhuis Gelderse Vallei zo positief en patiëntvriendelijk, dat hij de brief deelde op zijn Facebookpagina.

Zorgverzekeraar Menzis heeft in 2015 al aangegeven richting Gelderse Vallei, een wondbehandeling alleen te vergoeden als de open wond het gevolg is van de ziekte diabetes. Dat is bij Van Amersfoort niet het geval. ,,Ze hebben dus niet de juiste code in hun systeem voor deze behandeling. Bizar dat de zorgverzekeraar hier op de stoel van de specialist zit en bepaalt wat de behandeling is", aldus Van Amersfoort.

NIET DE DUPE Hij prijst zich gelukkig met zijn internist die in de brief ook nog schrijft: ,,In tegenstelling tot Menzis zijn wij namelijk van mening dat de patiënt niet de dupe moet zijn als hij 'niet binnen de regels valt'.'' Een woordvoerder van de Gelderse Vallei bevestigt dat gratis zorg zelden wordt geleverd, maar dat de aandoening 'dermate uitzonderlijk' is dat het ziekenhuis de voetzorg niet wil onderbreken. Menzis heeft Van Amersfoort toegezegd nogmaals in het dossier te duiken. Hij krijgt deze week een reactie van de zorgverzekeraar.

De voormalig cameraman heeft een aangeboren afwijking in zijn rechterbeen waardoor bot en pezen niet goed zijn ontwikkeld. De Wageninger is hieraan meerdere malen geopereerd. Inmiddels is zijn been zo aangedaan, dat hij wekelijks pijnbestrijding krijgt in Ziekenhuis Gelderse Vallei. Sinds twee jaar is daar nog een chronische open wond aan zijn voet bij gekomen. Deze moet om de twee weken worden behandeld vanwege het risico op ontsteking.

LEVENSBEDREIGEND Van Amersfoort zegt het niet hardop, maar zo'n ontsteking zou levensbedreigend kunnen zijn. Door deze aandoening moest hij, zeer tegen zijn zin, in 2015 stoppen met zijn camerawerk voor Ede TV. ,,De arts heeft me dringend geadviseerd dit werk op te geven, omdat het anders niet goed zou aflopen met mijn been. Ik ging maar door en wilde niet erkennen dat ik een handicap heb."

Hij ziet nu wel in dat hij jarenlang te veel van zichzelf heeft gevraagd. Mogelijk is de pijn en zijn de wonden aan zijn voet ontstaan door langdurige overbelasting. ,,Maar niemand kon me toen garanderen dat wanneer ik een zittend beroep had gehad, het anders was gegaan. Ik heb geen spijt van mijn keuze. Ik heb zulke leuke en mooie dingen gedaan." Van Amersfoort mist het werk nog iedere dag.

HERINNERINGEN Wie herinnert zich de markante cameraman niet van het droogkomische programma 'Zeg het maar' op Ede TV. De Wageninger bedacht dit format zelf en was jarenlang de zo typerende stem van het programma. Gewapend met een schoudercamera ging hij de straat op en stelde mensen directe en soms confronterende vragen. Van Amersfoort scrolt even door de foto's op zijn Facebookpagina en geniet zichtbaar van de herinneringen. Inmiddels zit hij bijna twee jaar thuis en baalt daarvan. ,,Ik heb altijd een actief leven gehad en wil ook nog niet uit het arbeidsproces."

Staand werk en een baan waarvoor hij mobiel moet zijn, zit er naar verwachting niet meer in. Hij hoopt op een eventuele participatiebaan, het liefst natuurlijk in de media.