• Mathilde van Ravensberg

Cafetaria 't Hoekje voorlopig nog niet open (video)

EDE  Snackpoint 't Hoekje in Ede gaat voorlopig nog niet open. De cafetaria aan het Rozenplein ligt in de clinch met de verzekeraar over de oorzaak van de brand op 11 januari van dit jaar. Volgens bedrijfsleider Gert Groeneveld was er geen sprake van menselijk falen maar van 'domme pech'.

Mathilde van Ravensberg

 

Groeneveld bivakkeert sinds de brand in een rode bouwkeet voor de deur van 'zijn' cafetaria. Dagelijks, van tien tot tien, want 'thuis houd ik het toch niet uit'. In de keet steekt hij de ene sigaret na de andere op. ,,Puur van de stress. Ik was net vier maanden gestopt met roken, toen de zaak in brand ging."

Vanuit zijn tijdelijke standplaats pakte hij de afgelopen maanden zelf, met wat bevriende hulp, de schoonmaak van het zwartgeblakerde interieur op. Inmiddels heeft hij bijna een dagtaak aan het regelen van de verzekeringszaken.

De brand is volgens Groeneveld ontstaan door een defecte thermostaat in de frituur. Dat heeft hij inmiddels wel kunnen bewijzen richting verzekeraar. Maar er staat nog een klein puntje open, dat hij niet verder concreet wil omschrijven, waardoor de schadezaak maar opstroopt en uitkering uitblijft. Het komt erop neer dat de mensen van 't Hoekje moeten bewijzen dat ze niet nalatig zijn geweest waardoor de brand kon ontstaan. Dit proces kan nog wel maanden duren, schat hij.

 

STEEKVLAM  De bedrijfsleider blikt nog eens terug op die fatale woensdag. ,,Normaal slaat de brander onder de bakken met frituurvet af als de thermostaat meet dat de juiste temperatuur is bereikt. Dat gebeurde op deze 11de januari niet en zonder dat we het merkten, kookte de frituur door tot zo'n 260 graden, waarbij het vet zelf ontbrandt. Ineens een steekvlam van zo'n twee bij twee meter. Iedereen was er gelukkig op tijd uit, want in de kleine ruimte ontstond in korte tijd zo'n hitte dat de ramen kapot sprongen en het plafond smolt." De brandweer was snel ter plekke, maar er was geen beginnen meer aan. ,,Die thermostaat is een kwestie van domme pech", stelt hij. ,,Zo'n defect komt nooit voor. De fabrikant had het ook nog nooit meegemaakt."

De 63-jarige bedrijfsleider schat dat hij zo'n 250.000 euro nodig heeft om de cafetaria weer helemaal op te knappen. Mocht de brandschadezaak toch worden afgewezen, dan is stoppen niet het woord dat bij hem opkomt. ,,We schakelen over op plan B. Met investeerders en nieuwe leningen, maar dicht, dat is niet mijn bedoeling."  

De cafetaria is al 58 jaar in de familie. Vader, die bekend stond als 'Chris Patat', begon op dezelfde plek een patatkeet, voordat hij in 1959 het vaste pand betrok.

Groeneveld nam de zaak door vroegtijdig overlijden van zijn vader al jong over maar verkocht deze aan zijn zus en werd zelf bedrijfsleider. Zij deed 't Hoekje over aan haar zoon, de huidige eigenaar Chris Burgers. Groeneveld: ,,Er zit zoveel van mijn ziel in deze zaak."

 

READSHOP WEER OPEN  De aangrenzende Readshop heeft flinke rookschade geleden door de brand. De kantoorboekhandel is pas weer een paar weken open. ,,We hebben alle producten moeten afschrijven", vertelt Remco van Laar. Samen met zijn vrouw Carlijn nam hij in oktober 2016 de Readshop over.

NUCHTER ,,We zijn gelukkig redelijk nuchter. En ach, ik heb na de brand wat verouderde producten uit de collectie kunnen doen en nieuwe toevoegen zoals de cartridges. En de plafondverlichting is vervangen. We hebben nu ledlampen die veel zachter licht geven."

De filiaalhouder schat wel in dat hij ongeveer een half jaar nodig heeft om weer terug te komen op de omzet van voor de brand. ,,Twee maanden dicht, dan gaan sommige mensen toch elders heen." Binnenkort heeft de Readshop een aantal speciale openingsacties.