• Bernard Mallo

Buurt Ede en Veldhuizen heeft nieuwe website

EDE Onder toezicht van burgemeester René Verhulst en buurtrichter Geen Broere opende wethouder Johan Weijland de nieuwe website (buurt.ede-en-veldhuizen.nl) van de Buurt 'Ede en Veldhuizen' tijdens de traditionele Buurtspraak op de derde donderdag in september. Op de website is alles te lezen over de Buurt, de voorloper van het latere gemeentebestuur van Ede.

Jan de Boer

Op de website zijn foto's, beelden, teksten en buurtboeken van de Buurt 'Ede en Veldhuizen' te zien. ,,Alles wat met de Buurt te maken heeft, kan erop worden geplaatst," aldus Filip van Wijk, de webmaster namens de Buurt. Wie een goede indruk wil krijgen van de geschiedenis van de Buurt kan op de website bijvoorbeeld ook het boek "Rond de grijze toren" lezen. En wie eigen informatie over de Buurt kwijt wil, kan daarvoor ook ruimte krijgen op de nieuwe website.

Het grote thema van de 313e Buurtspraak op rij was dat er in Ede al 350 jaar een buurtrichter is. In een toespraak van Broere passeerden alle buurtrichters de revue. Alleen van de oudste twee buurtrichters, Jacob en Ceelman van Ommeren, beschikt de buurt Ede en Veldhuizen niet over een beeltenis.

Ede beschikt wel over een Buurtweg, een Buurtmeesterweg en Buurtscheuterlaan. Na 350 jaar is er in de plaats nog altijd geen Buurtrichterlaan. Een mooi moment voor de nieuwbakken burgemeester Verhulst om te zorgen dat er ook een straat komt die een relatie heeft met alle buurtrichters in Ede, zo vond Geen Broere.

Het huidige bestuur van de Buurt 'Ede en Veldhuizen' wil wat moderniseren. Overigens over het idee om de Buurtspraak op een ander tijdstip in september te houden werd niet gediscussieerd. Jeugd was er bijna niet tijdens de goed bezochte vergadering. Toen Aart Wissink, die verkiesbaar was als buurtrichter Ede, vroeg 'wie van de aanwezigen onder de veertig jaar was' gingen maar weinig armen de lucht in. Desondanks leeft de Buurt nog altijd. Maar ook daar weten ze dat de jeugd de toekomst heeft.