Burgers leggen 454 zonnepanelen op brandweerkazerne Ede

EDE De aanleg van de burgerzonnecentrale op de Brandweerkazerne in Ede is maandag 14 maart gestart. Op 8 maart werd het contract getekend voor het installeren en 15 jaar onderhoud van de zonnepanelen op de brandweerkazerne. De opdracht is gegund aan Nieuwkerk Consultancy uit Ede. Naar verwachting zullen op 1 april 454 panelen de eerste door zon opgewekte ValleiStroom gaan leveren voor en door burgers van Ede.

Bij de keuze van de leverancier is niet alleen gekeken naar de laagste prijs. Een eis was ook dat gedurende 15 jaar een prestatiegarantie werd afgegeven en dat het systeem zo is ingericht dat het dak zo veel mogelijk stroom oplevert. De schatting is dat er jaarlijks 91.000 kWh geproduceerd gaat worden. De kwaliteit van de panelen was ook belangrijk en ook of ze op een duurzame manier geproduceerd zijn. Omdat de keuze op Duitse panelen is gevallen is dit gegarandeerd. Daarnaast is gekozen voor SolarEdge in verband met schaduwmomenten.

Nieuwkerk Consultancy verzorgt ook 15 jaar onderhoud aan de zonnepanelen. Nieuwkerk Consultancy adviseert, ontwerpt, levert en installeert zonnepanelen voor de opwekking en het gebruik van duurzame energie in woon- en werkomgeving. Naast adequate opvolging van storingen zal een keer per jaar het systeem op locatie gecontroleerd worden. Dit houdt onder andere in: het doormeten van de zonnepanelen, steekproefsgewijs controleren van de bevestiging van de zonnepanelen en een keer per jaar schoonmaken van de zonnepanelen. Voor storingen door vandalisme, brand, weersonheil of iets dergelijks sluit Coöperatie ValleiEnergie een verzekering af.

Dit zogenaamde postcodeproject is in een recordtempo klaargestoomd. In slechts negen maanden kon door de goede samenwerking tussen ValleiEnergie, de gemeente Ede, netwerkbedrijf Liander, de brandweer en de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden en door het enthousiasme van de Edese burgers dit project gerealiseerd worden. Door dit succes zal binnenkort door de gehele gemeente Ede de inschrijving starten voor deelname aan nog meer burgerzonnecentrales. De centrales gaan dan lokaal en duurzaam geproduceerde ValleiStroom leveren. Dit is een van de manieren waarmee ValleiEnergie haar doelstelling wil bereiken: de Vallei Fossielvrij, dat wil zeggen geen energie meer uit fossiel bronnen zoals, steenkolen, aardolie, aardgas en uranium, maar alleen nog uit zon, wind en water.

Binnenkort start via de website van Coöperatie ValleiEnergie in Ede de inschrijving voor nog meer zonnecentrales op gemeentelijke daken. Op deze manier kunnen ook burgers die zelf geen geschikt dak hebben toch profiteren van zonne-energie.