• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Burgemeester opent Wekeroms zorgcentrum Wicherumloo (video)

WEKEROM Met de onthulling van een vlag was de officiële opening van verzorgingshuis Wicherumloo aan de Edeseweg in Wekerom een feit. Veel bewoners van het huis en dorpsbewoners kwamen vrijdagmiddag een kijkje nemen.

Freek Wolff

,,Het is wel duidelijk wie hier de touwtjes in handen heeft'', grapte burgemeester Cees van der Knaap toen het koord om de vlag zichtbaar te maken niet mee wilde werken. Een Wekerommer schoot te hulp en toen was het euvel snel verholpen. Applaus en vervolgens speelde de harmonie nog een stichtelijk koraal.

Bestuursvoorzitter Henk Blotenburg prees het college, de gemeenteraad en de ambtenaren van Ede in de samenwerking. Bovendien memoreerde hij aan de slagvaardige manier waarop bouwbedrijf Kreeft uit Ede de taak van Van Driesten had overgenomen, nadat dit bedrijf failliet was gegaan.

Wicherumloo is een lokaal initiatief van de lokale hervormde gemeente, om ouderen de zorg te bieden in het dorp waar ze altijd hebben gewoond. ,,We gingen tegen de stroom in en er is een kleinschalige woonvoorziening gerealiseerd voor beschermd wonen", aldus Blotenburg. ,,Eenzaamheid maakt op deze manier plaats voor spraakzaamheid. Wij houden onze ouderen in ons midden en mogen ons laten leiden door hun levenservaringen. Zo wordt de leefbaarheid en de sociale samenhang ver sterkt. Jong en oud hebben elkaar iets te vertellen." De voorzitter wees op de zorg voor de medemens, mede vanuit de christelijke identiteit en prees daarbij het personeel en de vele vrijwilligers.

De professionele organisatie Bethanië uit Ede draagt zorg voor de 24-uurs zorgverlening. ,,Wat een ontzettend mooi burgerinitiatief. Ik ben trots op de samenwerking om kwalitatief goede zorg te bieden aan kwetsbare ouderen, kostbaar in Gods ogen als de lelies in het veld. Elk leven is waardevol", aldus een woordvoerder van Bethanië.

De Vrienden van Wicherumloo kwamen bij de gelegenheid met een duofiets op de proppen als cadeau en presenteerden bovendien een cheque van 258.654 euro voor het zorgcentrum. ,,De inzet van alle betrokkenen is ongeëvenaard, waardoor we een prachtige inrichting en tuin konden realiseren", aldus bestuurslid Martie Waaijenberg.

De burgemeester memoreerde aan een boek van Simon Carmiggelt, de schrijver die poneerde dat 'wie samen kan reizen, ook samen kan leven'. ,,In dit dorp maakt u gezamenlijk een reis en hebt veel voor elkaar over'', aldus Van der Knaap. ,,Als geen ander weet u hier de handen ineen te slaan. Die saamhorigheid en eenheid vind ik prachtig om te zien. U bent echt een samenleving. Mensen leven tegenwoordig langer en hebben daarom de juiste zorg met een woning nodig. De zorg wordt steeds duurder en de overheid snijdt in het geld. Hoe sterk is dan een dorp dat zegt 'wij gaan zelf aan de slag'? Dat getuigt van visie, ondernemerschap en durf. Het zorgt voor ontmoeting en verbinding. Daar wil de gemeente ook voor staan, maar u moet dat waarmaken. Wicherumloo is een prachtig burgerinitiatief, waar eigen inwoners vasthoudend hebben gewerkt aan een eigen zorgcentrum. Iemand zei eens: hoe ver je reist heeft niks met afstand te maken. Dat geldt zeker voor Wekerom. Het geeft inwoners de kans in dit dorp hun reis te beginnen en die reis hier te beëindigen."