• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Burgemeester interviewt topjournalist Frénk van der Linden

EDE De rollen waren een keer omgedraaid en dat pakte bijzonder goed uit. Burgemeester René Verhulst interviewde journalist Frénk van der Linden (60) over zijn boek 'Onder Hollandse Helden: valkuilen en levenslessen van een vragensteller'. Met pittige, breekbare en ironische momenten tot gevolg.

 

Locatie was boekhandel Het Paard van Troje aan de Grotestraat in Ede, de stad waar Verhulst nog maar net woont en waar Van der Linden lange tijd geleden een paar jaar verbleef. Zijn huwelijk met de kleindochter van een EO-directeur liep in deze 'calvinistische omgeving' helaas op de klippen. Nu voelt de bewierookte journalist zich soms toch nog verwant met die term. Binnenkort treedt hij in het huwelijk met entertainer/zangeres Milou Frencken, omdat ze ,,een onstuimig sprankelende geest heeft", net als Frans Haks, de voormalige museumdirecteur met wie hij een zeer goede vriendschappelijke relatie heeft.

Meteen was duidelijk dat de kersverse Edenaar zijn gesprekspartner niet zou sparen. Verhulst confronteerde hem met een miskleun in een interview met wielrenner Teun van Vliet en een hiaat in een gesprek met André Hazes (vadersyndroom en alcoholisme). ,,Je bent feilbaar. Ik maak ook weleens een knoeperd van een fout. Les één in de journalistiek is 'hoor en wederhoor toepassen' en dat liet ik weleens na, vermoedelijk om grijstinten in een verhaal te vermijden."

Van der Linden liet de burgemeester weten dat hij in zijn jonge jaren (nog) meer uit was op een scoop. ,,Je wilt scoren, net als een voetbalspits doelpunten moet maken". Later legde hij meer accent op ,,iemand snappen tot in de diepste vezels, genuanceerd en gelaagd."

Het duo ging de diepte in rond oud-politica Neelie (Smit) Kroes, omdat Verhulst acht jaar met haar had samengewerkt op Nijenrode. ,,Ze was sympathiek, maar keihard voor zichzelf en ze kon niet tegen een zwakke man." Na veel wikken en wegen stond Kroes de roemruchte Van der Linden toe haar maar liefst drie dagen te volgen op de achterbank van haar auto. ,,Kroes stapte om vijf uur 's morgens al op de hometrainer en keek dan tegelijk naar het wereldnieuws. Een fatsoenlijke liefde kon ze zich niet veroorloven."

Soms raakte de journalist gebrouilleerd met gesprekspartners. Bij de een kwam het niet meer goed (burgemeester Aboutaleb) en bij de ander wel (schrijfster Connie Palmen). Hoofdcriterium bij Frénks aanpak is de maatschappelijke relevantie. ,,Als een Rotterdamse burgemeester zich presenteert als boegbeeld van integratie, is het legitiem dat ik hem vraag waarom hij zijn dochters verbiedt om een relatie aan te gaan met niet-islamitische mannen. Zo had ik Eberhard van der Laan in het tv-programma Zomergasten ook gevraagd waarom hij zeventig sigaretten per dag rookte (...)."

De gerenommeerde journalist kan zijn muur toch behangen met afwijzingen op aangevraagde interviews (zoals Mark Rutte en Ruud Lubbers). Na een publieke botsing met Rutger Castricum, zat een gesprek met dit enfant terrible van PowNed en GeenStijl er niet meer in, ondanks pogingen van Frénks kant. Van der Linden, die zijn sporen verdiende bij NRC, HP/De Tijd, DWDD en Kunststof, sprak zijn zorg uit over het amusement en de sensatiezucht die in de journalistiek toeneemt. Hij gaf de MeToo-hype (over seksueel misbruik) als voorbeeld. ,,De waarheidsvinding is zoek. Het gaat alleen om de kijkcijfers." Ook de tijdverslindende social media ziet Van der Linden als bedreiging van cultureel erfgoed, iets wat Verhulst onderkent.