• Speciaal voor de oudere Ederveners rijdt er in de toertocht een zestig jaar oude touringcar mee.

    Oldtimerdag Ederveen

Brommend door het café op Oldtimerdag Ederveen

EDERVEEN Het eerste lustrum van de Oldtimerdag Ederveen staat voor de deur. En als de voortekenen niet bedriegen wordt deze jubileumeditie die Amerikaanse auto's als thema heeft, als het weer maar een beetje meewerkt een nog groter succes dan de voorgaande. Dat valt tenminste op te maken uit de woorden van voorzitter Jan van Schoonhoven van het organiserende Oranjecomité, dat al geruime tijd bezig is met voorbereidingen van de op zaterdag 5 mei te houden dag.

Wim Mulder

,,Het loopt storm. We hebben nu al meer dan zeventig inschrijvingen binnen. Dan zijn er veel meer dan vorig jaar om deze tijd. De aanmeldingen komen uit het hele land, van Groningen tot Zeeuws Vlaanderen. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook Belgische deelnemers begroeten. Ook de belangstelling voor de markt en de show is groot. De bezoekers kunnen terecht bij tenminste veertig kramen. We merken dat het evenement heel erg leeft. Niet alleen onder de deelnemers, maar wat voor ons natuurlijk erg belangrijk is ook onder de sponsors. We doen eigenlijk op niemand tevergeefs een beroep. Wat dat betreft zijn we blij met onze ondernemers. Net zoals we dat zijn met onze vele vrijwilligers.''

AFGESLOTEN De Oldtimerdag vindt traditiegetrouw plaats op het terrein van Straalbedrijf Evers en Autobedrijf Evers aan de Brinklanderweg 3. Deze weg is trouwens de gehele dag voor het doorgaande verkeer afgesloten. Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de op het terrein opgestelde tractoren, auto's en stationaire machines. Maar het is natuurlijk ook mogelijk de auto's, tractoren en bromfietsen te bewonderen, die aan één van de toertochten rijden, die om 10.00 uur van start gaan.

DOOR HET CAFÉ Er zijn drie tochten uitgezet: één van 115 kilometer voor oldtimer (vracht)auto's, één van 56 kilometer voor tractoren en één van 65 kilometer voor bromfietsen. Deze laatste tocht kent in de route een spectaculair onderdeel. De deelnemers rijden namelijk dwars door Café Marktzicht. Ze nemen de ingang aan de Hoofdweg en verlaten het etablissement aan de kant van de Schras.

OUDE TOURINGCAR Speciaal voor de oudere Ederveners rijdt er in de toertocht een zestig jaar oude touringcar mee. Voor de tocht bestaat nu al veel belangstelling. Om 10.00 uur begint de anderhalf uur durende tocht vanaf het terrein aan de Brinklanderweg. De route voert in ieder geval richting de Veluwe. Onderweg worden de oudere dorpelingen getrakteerd op koffie met gebak. Een half uur eerder begint de markt. Daar zal van alles te koop zijn: van miniaturen en onderdelen van oldtimers tot bijvoorbeeld rieten manden en andere producten van oude ambachten. De markt duurt tot 17.00 uur.

Als het weer onverhoopt tegen mocht vallen, zal de markt volledig overdekt zijn. Aan de inwendige mens is ook gedacht, want er is meer dan voldoende keus uit eten en drinken. Een centrale plaats neemt de grote barbecue in. 's Middags treedt Volluk uit Putten op met Keltische muziek.