• Martin Waalboer

Brief over kliko's roept veel vragen op in Otterlo

EDE In de brief die gemeente Ede stuurde aan de inwoners in Otterlo staat dat zij vóór 31 januari een keuze moeten maken voor een grote of een kleine kliko voor restafval. De brief laat zien dat geen moeite is genomen om zich te verplaatsen in de Otterloërs. ,,Een gemiste kans van het college," vinden VVD-raadsleden Hester Veltman en Alexander Vos de Wael.

Vanaf 1 januari 2018 gaat het betalen per keer van start. Voor het legen van de kleine kliko betaalt een inwoner minder dan voor het legen van de grote kliko. De twee VVD-raadsleden vragen via raadsvragen of het college het met hen eens is dat het niet zo kan zijn dat de gemeente de uitvoering van beleid onvoldoende voorbereidt en vervolgens de inwoners met onduidelijkheid en de problemen laat zitten. Wat de VVD Ede betreft is dit onbegrijpelijk beleid en de omgekeerde wereld.

De VVD Ede kan zich voorstellen dat inwoners willen weten wat die tarieven zijn. Voor meer informatie verwijst de brief naar de website www.meerafvalapart.nl. Daar staat dat de tarieven op dit moment nog onbekend zijn. En dat de gemeenteraad in de loop van 2017 de tarieven voor 2018 vaststelt. Het zou volgens Veltman en Vos de Wael goed zijn om als inwoner te weten of de klikokeuze later kan worden omgezet.

Bij navraag meldt de ACV dat wisselen van containers mogelijk is, maar dat er kosten aan verbonden zijn. ,,Bij een ambtenaar vernamen wij dat deze kosten waarschijnlijk rond de 25 euro zullen liggen. De gemeenteraad moet ook hier nog over beslissen."

De inwoners moeten nu voor iets gaan kiezen, terwijl zij totaal niet weten wat het vanaf 1 januari 2018 gaat kosten, aldus het tweetal. ,,Ook niet wat het gaat kosten wanneer je toch wilt ruilen. Je weet niet of een kliko wel groot genoeg is omdat je er een week langer mee moet doen."

In de brief staat wel dat het vaste bedrag omlaag gaat maar op geen enkele wijze is bij benadering uit te rekenen wat de variabele kosten per jaar zullen zijn. Onze inwoners lijken op het verkeerde been te worden gezet."