• Gemeente Ede

Botulisme aangetroffen in Kraatsvijver in Ede

EDE Waterschap Vallei en Veluwe heeft in de Kraatsvijver, tussen de Proosdijerveldweg en de Witte de Withstraat, botulisme aangetroffen. De gemeente plaatst hier waarschuwingsborden. ,,Vermijd contact met het water en laat honden niet in het water zwemmen of er van drinken", zo waarschuwt de gemeente. 

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging die vooral in de zomer slachtoffers maakt onder watervogels. De bacterie produceert de gifstof botuline. Dat gif verlamt de spieren en de vogels stikken of verdrinken. ,,Hoewel het type bacterie dat is aangetroffen niet gevaarlijk is voor de mens, moet men zieke of dode dieren altijd vermijden. Er bestaat een mogelijkheid dat de bacterie zich in de dode dieren vormt tot een gif dat wel gevaarlijk is voor de volksgezondheid."

WAARSCHUWINGSBORDEN De gemeente plaatst waarschuwingsborden bij de vijver. Mensen wordt aangeraden om contact met het water te vermijden en honden niet in de sloot te laten zwemmen of van het water te laten drinken. Meer informatie over botulisme is te vinden op de website van Waterschap Vallei en Veluwe www.vallei-veluwe.nl/botulisme.