• Archief BDUmedia

Boete dreigt voor militair die collega verwondde op schietbaan

HARSKAMP (APA) Een 33-jarige militair, die in Harskamp bij zijn collega een schotwond in zijn lies veroorzaakte, hangt een geldboete van 500 euro boven het hoofd. Zo hoorde hij tegen zich eisen voor de militaire rechtbank in Arnhem. Het openbaar ministerie (OM) verwijt de korporaal geen opzet, maar wel nalatigheid. Mogelijk heeft hij na een schietoefening niet goed gecontroleerd of er geen kogels meer voor de loop van het geweer zaten.

Het incident gebeurde op 19 september 2014 op de schietbaan in Harskamp. Het slachtoffer was een militair uit Achterveld. Die werd in bovenbeen en lies geraakt. De korporaal had geschoten met een combinatie van een Colt C7-geweer en een granaatwerper. De man uit Swifterbant was daarvoor opgeleid en kende de procedures en veiligheidsmaatregelen van het wapen. Na het ontladen van het geweer en de granaatwerper legde hij zijn wapen weg om de schietoefening te evalueren. Daarna pakte hij het voor de tweede keer en ging ermee naar een hokje voor wapenonderhoud. Daar haalde hij de Colt uit elkaar en liet de kolf uit zijn hand glijden en op tafel vallen, zoals vaker. Toen het ding de stalen tafel raakte, hoorde hij een knal en zag hij zijn collega achterover vallen. Hij bloedde hevig.

In de veiligheidsvoorschriften staat onder andere de controle van de wapenkamer genoemd, de ruimte voor de loop van het geweer. Dat moet iedere keer als je het oppakt, die dag dus twee maal. De korporaal kan zich niet meer herinneren dat hij dat gedaan heeft, maar hij vermoedt van wel, omdat dat er in was gedrild. ,,Ik heb naar eer en geweten gehandeld", zo bezwoer hij de militaire rechtbank. Maar werkte hij niet zo routinematig dat het verwaterde tot gemakzucht?, zo vroeg het OM zich af. Daarnaast had hij de kolf niet uit zijn hand moeten laten glijden, waardoor hij de controle over de loop van het geweer verloor. Dat het tot een ernstige verwonding leidde, maar niet tot levensgevaar, nam de officier van justitie mee in haar strafeis.

De militaire rechtbank doet uitspraak op 20 november.