• Evert Elzinga

Bodycams tegen drankmisbruik minderjarigen

EDE Politieagenten en toezichthouders gaan bodycams dragen om de effecten van drankmisbruik bij minderjarige jongeren op film vast te leggen. Dit project, met als naam 'De Confrontatie', begint zaterdag 9 december en is gericht op bezoekers van het Museumplein.

,,Alcoholgebruik bij minderjarige jongeren is een punt van zorg", legt burgemeester René Verhulst uit. ,,De politie neemt personen van deze leeftijd altijd mee naar het bureau, wanneer ze door de drank nauwelijks meer op hun benen kunnen staan. Daarna bellen ze de ouders om te vragen of ze zoon-of dochterlief willen komen halen. Vervolgens wordt er gezegd dat er ook beelden van zijn en dat het goed lijkt dat ze die beelden samen een keer bekijken. Het is niet verplicht, maar in de praktijk blijkt - zoals in Amersfoort - dat de meeste ouders daar wel open voor staan. Maar je kunt mensen natuurlijk niet dwingen om ernaar te kijken."

Verhulst vindt dat de gemeente alles moet doen om alcoholmisbruik te voorkomen, ook met de nieuwe confronterende aanpak. Politie-en toezichtmedewerkers gaan zogenoemde bodycams (camera's) op hun kleding dragen. Deze worden aangezet op het moment dat zij een jongere aantreffen die ernstig onder invloed is van alcohol. Er wordt eerste hulp verleend en indien nodig wordt medische hulp ingeschakeld. De gesprekken naderhand, bij het bekijken van het filmpje, zijn nadrukkelijk niet inplaats van een Halt-maatregel of een strafrechterlijk traject. Ze worden naast elkaar ingezet.

De camera's worden alleen voor dit specifieke doel gebruikt en tijdens de horecanachten (vrijdag en zaterdag) gedragen. De gemeente laat weten dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de privacy van de jongeren. Zo worden de gemaakte beelden direct vernietigd nadat deze aan de ouders en de jongere zijn vertoond.

,,We vinden dat we elk middel kunnen gebruiken, want het belang is te groot als je soms naar de gevolgen kijkt. In andere gemeenten blijkt dat deze aanpak daadwerkelijk effect heeft. Ook vanuit de gemeenteraad is hier aandacht voor gevraagd. Ik verwacht dat we door deze manier van werken actief kunnen bijdragen aan de preventie en bewustwording van de risico's van drankmisbruik bij zowel ouders als jongeren", aldus de burgemeester.

Verhulst wijst erop dat de maatschappij een beeldcultuur is geworden. ,,Je kunt schrijven en folderen wat je wilt, maar beelden zeggen vaak veel meer. Nu kun je echt zien wat er is gebeurd met je eigen kind. Het is confronterend en spreekt aan."

In eerste instantie worden de cams een aantal weken als experiment ingezet. Vervolgens wordt bekeken wat de resultaten zijn.