• Pauw Media

BN'ers sturen 'brandbrief' aan minister Van Engelshoven

LUNTEREN Meer dan vijfentwintig vooraanstaande schrijvers, historici, kunsthistorici en hoogleraren op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, onder wie de directeuren van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) en het Rijksmuseum, hebben woensdag een brandbrief naar minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gestuurd. Via de brief doen de ondertekenaars het dringende verzoek de zogenaamde 'Muur van Mussert' met spoed als rijksmonument aan te wijzen en zo sloop te voorkomen. Dat zou nog deze week moeten gebeuren.

De Muur van Mussert, een monumentaal bakstenen gebouw, werd door de NSB in 1936 gebouwd op de Goudsberg te Lunteren en was tot in de Tweede Wereldoorlog het toneel van de massabijeenkomsten van de nationaalsocialistische beweging, waar onder meer NSB-leider Anton Mussert zijn `hagespraken' hield. Onlangs deed eigenaar Roderick Zoons van Recreatiecentrum De Goudsberg een sloopmelding. Hij wil `De Muur' met de grond gelijk maken om zo ruimte te creëren voor modernisering van zijn vakantiepark. Sloop zou ruimte voor zijn tien tot vijftien chalets betekenen. Het moderniseren van het park is noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de eisen van het project `Vitale Vakantieparken op de Veluwe'.

VERHINDEREN Volgens de ondertekenaars van de brandbrief `is De 'Muur van Mussert' in Nederland volstrekt uniek en de herinnering aan een donkere tijd die nadrukkelijk deel uit maakt van onze geschiedenis.' Zij stellen dat de door de eigenaar aangekondigde sloop op korte termijn te verhinderen is door een aanwijzingsprocedure als rijksmonument te starten.

De directeur van het NIOD Frank van Vree - en zijn twee voorgangers, de hoofddirecteur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, de directeur van Museum Boijmans van Beuningen - en zijn voorganger Henk van Os, directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen; de schrijvers Armando, Geert Mak, Nelleke Noordervliet en Jan Siebelink; de publicisten Maarten van Rossem en Herman Pleij en twintig andere prominenten uit de wereld van kunst, cultuur en wetenschap, vragen Van Engelshoven met klem nog deze week een beslissing te nemen om de sloopdreiging af te wenden. Een afschrift van de brief aan de minister is ook naar de leden van de Tweede Kamer gestuurd.