• Studio Kern

'Bloemetjes buiten binnen mijn perken'

EDE In 2008 kreeg ze te maken met een 'virale encefalitis'. Het virus dat normaal gesproken waterpokken veroorzaakt, had zich in haar hersenen genesteld. De gevolgen waren groot: Ariena Ruwaard-Hooyer liep restverschijnselen van hersenletsel op. Toch bood deze gebeurtenis haar ook kansen. Eind vorig jaar bracht ze haar boek 'Imperfect verklaard' uit. Een boek over haar ziekte, de strijd met zichzelf en nieuw geluk.

Fleur Bubbert

De in Ede opgegroeide Ariena Ruwaard-Hooyer heeft ondanks haar restverschijnselen toch een positieve kijk op het leven. Vandaar de ondertitel van haar boek: 'Binnen mijn perken zet ik de bloemetjes buiten'. ,,Het is natuurlijk heftig, maar dat is het leven", glimlacht ze. Ze heeft haar geluk hervonden. Dat was eerst wel anders. Na haar ziektebed ging Ariena weer aan de slag als juf. ,,Ik hield van mijn leven zoals dat was en wilde mijn best doen om dat terug te krijgen."

Voor de klas staan was voor haar zo belangrijk, dat ze haar grenzen overschreed. Vermoeidheid en hoofdpijn, de restverschijnselen van hersenletsel, sloegen toe. Hoewel het eigenlijk al niet ging, stopte Ariena pas met werken toen haar hele lijf echt niet meer kon. ,,Tijdens een wandeling raakte ik buiten bewustzijn. Dat was een teken dat ik moest stoppen waar ik mee bezig was." Thuis heeft ze een jaar gerouwd om wat ze niet meer kon. ,,Ik voelde me ontheemd nu ik geen juf meer was."

DRIJFHOUT Ariena stortte zich daarom op het huis. Tot haar dochter haar erop wees dat dit niet goed was. ,,Mijn dochter vertelde me dat ze het niet leuk vond dat ik altijd maar thuis zat. Ze had gelijk." Ariena begon met het maken van beelden van drijfhout dat ze zelf op Curaçao had gejut. ,,Het geeft me rust om lekker met hout bezig te zijn."

Ook dook ze de boeken in. ,,Ik was naar een psycholoog geweest, maar dat is niets voor mij. Ik leer door te lezen over anderen, niet door het over mezelf te hebben." Een jaar lang verdiepte ze zich in boeken over geluk, om vervolgens zelf een boek te schrijven voor haar kinderen. Ze had weer een doel.

SCHRIJVEN Schrijven heeft Ariena altijd al gedaan. ,,Je moet doen wat je leuk vindt, anders word je niet gelukkig. Vaak zijn dat dingen die je als kind al deed. Ik schreef vroeger ook altijd verhaaltjes." Nu ze echt auteur is, wordt haar verhaal door een breed publiek gelezen. ,,De reacties zijn erg positief. Ook landelijke tijdschriften, zoals Libelle en Flow, en de Hersenstichting besteden aandacht aan 'Imperfect verklaard'."

Schrijven heeft Ariena erg geholpen. ,,Het werkt therapeutisch. Ik raad het iedereen aan", vertelt ze. ,,Al is het absoluut geen zelfhulpboek hoor, het is gewoon mijn verhaal." Het schrijven heeft niet alleen Ariena geholpen, het helpt ook anderen met een hersenaandoening. Per verkocht boek gaat namelijk drie euro naar de hersenstichting. ,,Zo kunnen we elkaar helpen."

Deze week - tot en met zaterdag 6 februari - is de collecteweek van de Hersenstichting. Bij boekhandel Het Paard van Troje in Ede kunnen klanten door aankoop van 'Imperfect verklaard' (17,95 euro) deze stichting steunen. Meer informatie op de site www.ruwaard.net.