• Arno Setz druk in de weer met de organisatie van het pop-up festival.

    Edwin Nieuwstraten

Binnenstad in ban van kunst

EDE Komend weekend is de Edese binnenstad het decor van het vierde Pop-up Festival. Drie dagen van kunst, theater en muziek op verrassende locaties. Als het lukt om mensen even te prikkelen en uit hun dagelijkse werkelijkheid te halen, is Arno Setz, artistiek leider van het festival, tevreden.

Mathilde van Ravensberg

Een van de vaste waarden tijdens het festival is een drie meter hoge stoel. Deze komt te staan op het Bevrijdingsplein. ,,Hier kun je jezelf zien in een ander perspectief", legt Setz uit. ,,Als je op deze stoel gaat zitten, voel je je ineens erg klein. We voelen ons toch allemaal zo belangrijk. Het middelpunt van de aarde? Op de stoel ben je gewoon een minimensje."

DE STOEL In de buurt van de stoel is een punt aangegeven waarvandaan je een foto kunt maken met een zogeheten geforceerd perspectief. ,,Jij heel groot en je ouders heel klein, of andersom", lacht de Edese theatermaker. ,,Kom zeker even kijken hoe dat werkt."

Rondom de stoel zijn ook diverse optredens; van dans tot poppentheater. Anders dan bij de vorige edities kent het festival dit keer aan aantal vaste locaties waar de optredens plaatsvinden en is er een tijdschema. ,,We willen het publiek daarmee helpen om het festival mee te maken. De spontaniteit en het verborgene was leuk, maar doordat het festival ook is gegroeid zouden we de acts te kort doen door ze niet duidelijker aan te kondigen."

Naast de stoel zijn er optredens in en bij 'De Kijkdoos' op het Kerkplein en op de 'Betoverde Straat' in de Grotestraat aan het begin van de Bospoort. De levensgrote Kijkdoos heeft dit jaar een bijzonder sociaal-maatschappelijk thema. De Syrische schilder Mouafk Khzaal, inmiddels drie jaar woonachtig in Ede, schildert portretten op de doos van mensen in de oorlog. Wie door de manshoge kijkgaten in de doos gluurt, ziet een roeiboot vol knuffels en hoort oorlogsgeluiden. De Betoverde Straat is gemaakt door leerlingen van het praktijkonderwijs van scholengemeenschap Het Streek, locatie Zandlaan.

PERSPECTIEF Ook hier speelt perspectief en een absurdistische weergave van de werkelijkheid een rol. Kleine tafereeltjes worden uitgebeeld met miniaturen, maar zijn tegelijkertijd te zien op levensgrote foto's. ,,Verwarring alom", denkt Setz. Zich verplaatsende optredens zijn er uiteraard ook. De Chick de Friemel wandelband, de Spaghettiband en The Kitchen Floor Ramblers zullen de winkelstraten van een vrolijke noot voorzien.

Aan de Torenstraat is het Pop-up home waar kinderen hun kleurplaten van Edese helden kunnen inleveren. Het 3-daagse festival kent veertig verschillende acts. Een groot aantal deelnemers komt uit de gemeente Ede, maar er zijn ook optredens van buiten. De organisatie werkt voor het eerst samen met theaterschool De Trap uit Amsterdam. Op vrijdag 25 mei om 19.00 uur wordt het festival officieel geopend op het Bevrijdingsplein, zondag 27 mei is vanaf 16.00 uur de afsluiting op het Museumplein met de prijsuitreiking van de Pop-up bokaal 2018 en optredens van diverse bands.

Voor meer informatie zie: www.popupfestival.nl.