• Archief BDU Media

Bezwaarmakers laagvliegroutes bundelen krachten in SATL

VELUWE Met de oprichting van Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) bundelen actiegroepen uit Noord-, Oost-, Midden- en West-Nederland hun krachten in de strijd tegen de voorgenomen lage vliegroutes van en naar Lelystad Airport. In een verklaring verwoorden zij hun gemeenschappelijk standpunt.

,,Op 20 februari 2018 is bekend gemaakt dat de opening van Lelystad Airport met ten minste één jaar wordt uitgesteld. Dit uitstel heeft positieve kanten, omdat het ruimte schept voor herstel van de zorgvuldigheid en voor bezinning. Maar dit uitstel betekent geen beleidswijziging. Minister Van Nieuwenhuizen wil Lelystad Airport gewoon in 2020 openen, eerst voor 10.000 vliegbewegingen en na herindeling van het luchtruim uiteindelijk voor 45.000 vliegbewegingen."


,,De beoogde herindeling is niet voor 2023 klaar. Daarom moeten vanaf 2020 vliegtuigen van en naar Lelystad Airport honderden kilometers lang laagvliegen. Van Stavoren en Diever tot de Biesbosch, van Lochem tot Gorcum, van Haaksbergen tot Bergen aan Zee. Met alle gevolgen van dien voor mens, milieu en economie in grote delen van het land. Minister Van Nieuwenhuizen bezweert dat de lage vliegroutes na de herindeling van tafel zijn. Maar de belangrijkste speler in dit schimmige krachtenveld, de Luchtverkeersleiding Nederland, spreekt hardop zijn twijfels uit over de haalbaarheid van deze ambitie."


,,De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen, geworteld in Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Noord-Holland blijven daarom ongerust. Zij slaan met toenemende verbazing de ontwikkelingen en vele incidenten rond Lelystad Airport gade. En ze vinden zich nu in hun gezamenlijke strijd: de lage vliegroutes over bewoonde gebieden moeten hoe dan ook van tafel. Langdurig laag vliegen kan niet en mag niet. Lelystad Airport openen met laagvliegroutes op basis van een twijfelachtige belofte voor de toekomst, daar doen zij niet aan mee. De burgergroepen willen geen sprong in het duister."

Het jaar uitstel geeft de groepen naar eigen zeggen het vertrouwen en de ruimte om hun onderlinge banden verder te versterken. De groepen blijven zelfstandig opereren, maar gaan in gezamenlijk verband aanvullende activiteiten ontplooien die moeten leiden tot het ultieme doel: geen lage vliegroutes voor Lelystad Airport.


Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) bestaat uit: Drenthe blijft stil; Elburg Vlieg Wijzer; Hoog over Ede; HoogOverHattem; Hoog over Wezep; Hoog over Zwolle; Laagvliegroutes nee; OenerBelang; Progressief West-Friesland; Stop laagvliegroutes in West-Friesland; Red de Veluwe; Stichting HoogOverijssel; Stichting Red de Veluwe; Vereniging Dorpsbelangen Wilsum; Wijkstichting Stadshagen Totaal; Wijkvereniging Berkum.