• Mecanoo/Movares

Bestemmingsplan nieuw station Ede vrijwel zeker goedgekeurd

EDE De Raad van State zal hoogstwaarschijnlijk binnen enkele weken definitief goedkeuring geven aan het bestemmingsplan voor de vernieuwing van het treinstation Ede-Wageningen. De enige bezwaarmaker maakt grote kans om te worden afgeserveerd door de Raad, omdat zijn belangen niet worden geschaad. Hij woont te ver weg om nadelen van het nieuwe station te ondervinden. Zijn woning staat op ruim 500 meter afstand.

Dat is voor de Raad al voldoende reden om de bezwaren niet verder te beoordelen. Maar er zijn meer redenen. De bezwaarmaker eiste donderdag schorsing van het bestemmingsplan, zodat er voorlopig niets kan worden veranderd in het stationsgebied. Maar dat zijn de gemeente en Prorail toch al niet van plan. Pas in 2020 kunnen de werkzaamheden beginnen. Er is dus geen urgentie om het bestemmingsplan nu al stil te leggen.

'REIZIGERSBELANG' De bezwaarmaker maakt zich vooral druk over de nieuwe indeling van de sporen en de perrons. Die is in zijn ogen zeer onlogisch. ,,Reizigers zullen daar bij het overstappen last van krijgen. Dat zou een servicegericht bedrijf als de NS niet moeten willen'', zegt hij. Hij stelt ook op te komen voor het algemene belang van de reizigers. Maar dat kan hij als individu volgens de voorzitter van de Raad niet doen. Dat is in dit geval juridisch onmogelijk.

Verder constateerde de raadsvoorzitter dat de wijzigingen die de bezwaarmaker voorstelt op zich passen in het bestemmingsplan voor het vernieuwde station. Dus is er geen reden om het plan te vernietigen of schorsen. De gemeente en Prorail kiezen alleen niet voor de wijzigingsvoorstellen van de bezwaarmaker. Feitelijk is er alleen verschil van mening over hoe de vernieuwing wordt uitgevoerd. En daar gaat de Raad van State niet over, aldus de voorzitter.