• In Rio staat Marco van Houwelingen als gezicht van Heineken in de spotlights

    Sander Stoepker

Bennekommer is het gezicht van Heineken

BENNEKOM De in Bennekom opgegroeide Marco van Houwelingen is COO (Chief Oranje Officer) van Heineken. In zijn oranje pak met groene stropdas reist hij de wereld rond om het Oranjegevoel aan te wakkeren en een feestje te bouwen.

Fleur Bubbert

 

Het avontuur begon voor Van Houwelingen toen hij eind 2013 een boekpresentatie hield voor zijn debuutroman 'Aangeschoten wild'. ,,Iemand van Heineken had me horen spreken en wees me op de vacature van Heineken Chief Oranje Officer", vertelt hij. ,,Hij vond dat ik gemakkelijk voor grote groepen sprak. Zo is het allemaal begonnen."

 

De sollicitatie moest worden ingestuurd in de vorm van een ludiek filmpje, waarin je jezelf voorstelde. Marco van Houwelingen nam deze samen met een groep vrienden op in zijn antikraakhuis van destijds. ,,We zagen het allemaal een beetje als een geintje. Gewoon een leuke video schieten, meer niet." Toch werd het meer dan gewoon een leuke video; drie sollicitatieronden later kreeg Marco de baan. ,,En toen is de achtbaan begonnen."

 

EERVOL Zeggen dat COO van Heineken een droombaan is, is zeker niet overdreven. ,,Het is absoluut een eer. En heel onwerkelijk. Na bijna drie jaar blijf ik nog steeds versteld staan van de dingen die ik mag doen." Zo reisde Marco onder andere al naar Sotsji, Brazilië, Argentinië, China en New York. ,,En dat allemaal dankzij deze job. Het gevoel dat overheerst is dankbaarheid. Dat voel ik nog altijd iedere dag." 

Wel is het hard werken als gezicht van Heineken. In het Holland Heineken House tijdens de Olympische Spelen in Rio barstte het van de Nederlanders ,,Maar er waren natuurlijk ook miljoenen Nederlanders die niet konden komen. Wij laten hen zo goed mogelijk meegenieten van alles wat zich in en rond het Holland Heineken House afspeelde. Ik was de presentator in die video's." Maar niet alleen de mensen thuis, ook alle Hollanders in Rio moesten vermaakt worden. Er moesten interviews gegeven worden voor tv en radio. Zo deed Marco van Houwelingen er alles aan om 'alle Oranjefans een te gekke tijd te geven'. 

DORIAN Van Houwelingen heeft vele sporters ontmoet door de jaren heen, maar aan Dorian van Rijsselberghe heeft hij een hele bijzondere herinnering. Zijn huldiging was namelijk anders dan anders. Dorian kreeg op het podium van het Holland Heineken House een VR-bril op. Daardoor leek het voor hem net alsof hij tussen zijn familie stond in zijn geboortehuis in Texel. ,,Wat Dorian niet wist, was dat we zijn broer en beste vriend stiekem hadden laten overvliegen naar Rio. Terwijl hij nog door zijn bril keek, kreeg Dorian plotseling een knuffel van zijn broer. Hij wist niet wat hij meemaakte. Het was echt een kippenvelmoment."

 

NIET PARALYMPISCH Momenteel zijn de Paralympische Spelen in volle gang in Rio. Maar Marco is al weer in Nederland. Een Holland Heineken House bij de Paralympische Spelen zat er namelijk dit jaar niet in.

,,Na elke editie wordt er geëvalueerd en gekeken naar de mogelijkheden voor de toekomst", legt hij uit. Zo zou er in de toekomst zomaar wel een HHH bij de Paralympische Spelen aanwezig kunnen zijn. ,,Dat zou natuurlijk fantastisch zijn",  vertelt Van Houwelingen. Of we hem in Tokio gaan zien in 2020 is ook nog niet zeker, dat hoort hij binnenkort. Maar de mooie herinneringen en ervaringen van alle reizen tot nu toe pakt niemand Marco van Houwelingen meer af.