• Patrick Ooms
  • Job Oude Vrielink

Bennekommer doet mee aan World Solar Challenge

BENNEKOM Zijn zonnecellen de toekomst? Is benzine over een aantal jaar verleden tijd? Wel als het aan de deelnemers van de World Solar Challenge ligt. Zondag gaat de prestigieuze wedstrijd weer van start. Bennekommer Job Oude Vrielink behoort tot de deelnemers.

Drieduizend kilometer rijden van Darwin naar Adelaide, dwars door de Australische outback. Voor de deelnemers van de World Solar Challenge wordt het zondag waarheid. Dan zal de wedstrijd starten in het noordelijke Darwin. Een week lang zullen meer dan veertig teams elke dag een stuk met hun zonneauto rijden. Alle veertig denken ze de de snelste zonneauto gebouwd te hebben. Onder hen Bennekommer Job Oude Vrielink en Wagenaar Lars Klein, die meedoen met Solar Team Twente: „Onze trigger ligt hem vooral in het wereldkampioen te worden".

TAKEN Oude Vrielink en Klein maken deel uit van het Management Team van Solar Team Twente. Oude Vrielink als 'Secretaris van Financiën en Logistiek' en Klein als 'Technisch Manager'. Tijdens de wedstrijd zijn hun functies echter anders. Oude Vrielink: „Lars is raceleider en maakt alle tactische beslissingen in de race. Dit doet hij samen met de strateeg die het weer en de strategie in de gaten houdt". Klein zit in de huurauto die achter de zonneauto rijdt. „En ikzelf zit in de huurauto die juist voor de zonneauto uitrijdt. Ik zorg ervoor dat het konvooi veilig door het overige verkeer wordt geloodst," legt Oude Vrielink uit. Daarnaast is Oude Vrielink 'hoofd communicatie': „Tijdens de race zullen Lars en ik veel met elkaar communiceren," aldus Oude Vrielink.

OPLEIDING Hadden Oude Vrielink en Klein altijd al de ambitie om iets met zonne-auto's te gaan doen? „Het grappige is dat we samen bij elkaar in de klas hebben gezeten op het Pantarijn, beide met profiel Natuur &Techniek," vertellen de jongens. Na het Pantarijn gingen ze allebei naar de Universiteit Twente om te gaan studeren. Oude Vrielink koos voor Civiele Techniek en Klein ging Industrieel Ontwerpen doen. Beide zijn technische studies, maar wel met veel aandacht voor projectmanagement. Oude Vrielink: „Vandaar dat we ook beide voor het management hebben gesolliciteerd".

„Het was een erg druk en intensief project, maar vooral heel erg leerzaam," aldus Oude Vrielink. „Het is mooi dat de race nu gaat beginnen. Eindelijk kunnen we zien waar we een heel jaar voor hebben gewerkt".

De solar teams zijn zaterdag vanaf 18.50 uur te volgen op NPO1 in het programma 'Down Under, Oranje Boven.