• Freek Wolff

Beloning verenigingen met onkruid wieden

EDE Wethouder Leon Meijer wil verenigingen in de gemeente Ede de mogelijkheid bieden om extra geld in het laatje te krijgen door vrijwillig het onkruid te wieden onder de 13.000 bomen die in de openbare ruimte staan.

Het gaat om het gras dat groeit in de zogenoemde boomspiegels, de plek waar bomen de grond in gaan, terwijl ze bijvoorbeeld staan op een parkeerterrein of op de trottoir. ,,Dit was werk voor mensen bij de Reclassering en dat kostte de gemeente 25.000 euro per jaar. Hier is op bezuinigd, met als gevolg dat het onkruid toenam. Dus is de gemeente het toch maar weer zelf gaan doen", legt Meijer uit. 

Nu is het idee geboren om verenigingen te kans te geven hier in te springen, vooral ingegeven doordat veel organisaties inkomsten kwijt zijn geraakt nu het vrijwillig ophalen van oud papier met een beloning geschrapt werd. Want daar hadden sommige clubs aanzienlijke inkomsten uit.

,,Ik heb met een muziekvereniging als KNA in Lunteren gesproken en deze is in eerste instantie zeker geïnteresseerd in de nieuwe kans. We moeten dan natuurlijk wel even om tafel om te bepalen hoe de uitvoering eruit gaat zien, waar het gerooide onkruid moet blijven, hoe vaak het schoffelwerk moet gebeuren en hoe je het geld overmaakt." De wethouder hoopt dat de afspraken over een maand gemaakt kunnen zijn.