• WFC

Begin juni 'go or no-go' voor het WFC

EDE  Het wordt bijna zeker geen futuristisch ei. Hoe concreet is het uiterlijk van het World Food Center (WFC) in Ede dan? ,,Rond de Mauritskazerne komt een voedsel entertainment centrum met de proportie van science museum NEMO", vertelt wethouder Johan Weijland. ,,Maar alle beelden van het WFC tot nu toe zijn slechts oefenschetsen." Wel zeker is dat de gemeente Ede begin juni een definitief 'go or no-go' krijgt voor het WFC.

Mathilde van Ravensberg

,,Het World Food Center is een verschrikkelijk complexe gebeurtenis, waar heel veel participanten aan meedoen. We zetten steeds concretere stapjes, maar ik kan nog geen definitieve tekeningen laten zien", verontschuldigt wethouder Weijland zich. Het beeld van een centrum in de vorm van een ei werd bij de eerste plannen in 2013 naar buiten gebracht en is sindsdien in veel hoofden blijven hangen. ,,Dat was een voorbeeld. Om duidelijk te maken dat het een iconisch gebouw wordt", zegt Weijland. ,,Oudbouw zal worden gecombineerd met nieuwbouw, à la De Fundatie in Zwolle."

De historische Mauritskazerne zal de entree zijn tot een beleveniswandeling door een grote interactieve voedselbeleving. ,,Daar zal volop entertainment zijn. Bezoekerscentrum klinkt te eenvoudig. Het zal eerder vergelijkbaar zijn met het EPCOT in de Verenigde Staten."

 

DISNEY STUDIOPARKEN  Dat het Amerikaanse bureau BRC Imagination Arts zich buigt over het ontwerp van de WFC Experience wil toch wel wat zeggen over de grootsheid van het project. Dit bedrijf ontwierp niet alleen de Heineken Experience in Amsterdam, maar tekende ook voor experiences in de NASA Space Centers en Disney Studioparken in Amerika. ,,De eigenaar van BRC vindt het project dermate interessant omdat het te maken heeft met het wereldvoedselprobleem, dat hij zich er persoonlijk mee bemoeit", aldus een trotse wethouder.

Momenteel onderzoekt een ander Engels bedrijf, LDF, of de prognose van 300.000 bezoekers per jaar haalbaar is en de WFC Experience daarmee exploitabel is. Weijland schat de kans voor een 'go' op 85 tot 90 procent. Eind mei, begin juni wordt de uitkomst van dit onderzoek verwacht en kunnen definitieve tekeningen worden gemaakt.

Naast het belevingscentrum zal het WFC een wetenschaps- en innovatiecentrum krijgen. De start van de eerste fase staat gepland voor eind van dit jaar. De tweede fase, inclusief de Experience, zal niet voor eind 2018 starten. De opening van het complete WFC is waarschijnlijk pas in 2021/2022.

 

JAPANS BEDRIJF  Met het hele project is ruim 50 miljoen euro gemoeid. De helft daarvan moet worden opgebracht door het bedrijfsleven, de andere helft door de overheid, waarbij Ede tekent voor in totaal circa 6,5 miljoen. Het WFC is een van de grootste projecten uit de geschiedenis van Ede. Alhoewel, Weijland hamert op het bovenregionale belang van het WFC. ,,Dit heeft invloed op de hele regio FoodValley. We profiteren van de aanwezigheid van de WUR, de nummer één universiteit in de wereld op het gebied van agrifood. Heel belangrijk is ook de centrale ligging van Ede."

Met deze twee wapenfeiten wist de wethouder onlangs het Japanse bedrijf Spread te interesseren voor een vestiging in de regio. Dit innovatieve bedrijf doet aan indoor landbouw en is gespecialiseerd in verticaal tuinieren.