• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Asielzoekers storten zich op creatieve talenten

EDE In een Edese woonkamer tonen zeven vluchtelingen, woonachtig in de noodopvang, elke dinsdagavond hun schildertalent. Het werk van Ahmad en Roientan uit Afghanistan wordt zaterdag 2 juli ook geëxposeerd tijdens de kunstmarkt in Bennekom.

Freek Wolff

De noodopvang voor vluchtelingen in een oud kazernegebouw ligt op een steenworpafstand van de woning van Henk Oudijn (42). Als het asielzoekerscentrum er komt in De Klinkenberg is dat nog dichterbij. Tekenen en schilderen is een grote hobby van de Edenaar die in het dagelijks leven grafisch ontwerper is. ,,Samen met een collega ben ik in Lunteren begonnen met het geven van een schilderworkshop aan een groep vluchtelingen, omdat we iets voor die mensen willen betekenen. We merkten meteen dat ze vol overgave aan de slag gingen. Na drie maanden was die workshop afgelopen", legt Oudijn uit.

 

Omdat de activiteit wel aansloeg, ging hij verder met een groepje in Ede. Nu schildert en tekent een vast groepje van zeven artistiekelingen één avond in de week bij hem thuis. Er hangt een grote print van een foto van een fanatieke jonge schilder aan de wand als herinnering. De schilder op de foto moest noodgedwongen vertrekken naar een opvangkamp in Friesland, omdat hij en z'n familie geen toestemming kregen om te blijven. Daar wachten ze nu op uitzetting, waar ze erg verdrietig om zijn.

VRIJE OPDRACHTEN De vluchtelingen werken geconcentreerd aan hun doeken. Ze komen uit Koerdistan, Afghanistan, Sierra Leone en Irak. ,,Ik merk dat de Afghanen het goed kunnen. Ze zijn creatief en gedreven. Ik geef ze vrije opdrachten. Af en toe kaart ik portretten bij ze aan, dan print ik foto's en die tekenen ze dan na. Ze krijgen doeken, verf en contékrijt."

Oudijn zegt dat ze eigenlijk bijna nooit taferelen schilderen die ze meegemaakt hebben in een oorlog of tijdens hun vlucht. ,,Dat wil ik niet stimuleren, want ik ben geen psychiater. Ik vind het juist leuk dat ze even in een andere omgeving zijn en hun gedachten op iets anders kunnen richten." De Edenaar laat ze weleens kennis maken met Nederlandse aspecten, zoals het werk van Vincent van Gogh. Hij vindt het leuk dat een jongen als Ahmad (20) uit Afghanistan zo enthousiast aan het schilderen is geslagen. ,,Soms moet je hem bij zijn werk weg sleuren en hij hangt al zijn werk op in zijn kamer. Dat is echt leuk. In het kamp hebben ze gewoon heel weinig te doen, al is de sfeer er wel erg goed."

MENSEN EN DIEREN Ahmad is juist bezig om een Vlaamse Gaai te schilderen, waarbij hij goed kijkt naar het voorbeeld op de foto. Eerst schetst hij met potlood de contouren. ,,Ik vind deze vogel prachtig", motiveert de Afghaan die nog net iets beter Engels dan Nederlands spreekt. Hij toont spontaan een brede, verlegen glimlach. ,,Ik vind schilderen heel leuk om te doen. In Afghanistan mogen we geen mensen en dieren tekenen, dat staat ons islamitische geloof niet toe. Want het zijn levende schepsels. Landschappen zijn wel toegestaan. Die zijn in Nederland nog mooier." Ahmad kwam zeven maanden geleden alleen naar Nederland. Zijn familie bleef achter en hij mist ze. Hij wil designer worden.

Roientan tekent een vrouw met een baby. Hij roept spontaan de hulp van een vertaler in, een jongeman die redelijk goed Nederlands spreekt, omdat hij als zeventienjarige wel naar school mag. ,,Gisteren was het Moederdag in Afghanistan. Daarom teken ik dit." Er staan grote Afghaanse tekens onder dit kunstige werk. Roientan is zeer begaan met kalligrafie. ,,De boodschap is: vrede! Want in ons land wordt altijd gevochten. Mijn vader en moeder zijn allebei gesneuveld in dat geweld." Hij wil daar liever niks over kwijt.

In de noodopvang werkt Roientan graag in de keuken. Eten verdelen, keuken schoonmaken etcetera, koken kan nog niet. Verder kijkt hij graag naar films, ook omdat hij zelf acteur is. In Afghanistan speelde hij in meerdere actiefilms en komedies. ,,Nu maak ik in Ede een filmpje samen met leerlingen van het ROC."

BELANGRIJK De culturele vereniging De Kijkdoos uit Bennekom vindt het heel leuk om zaterdag 2 juli ook werk van vluchtelingen te laten zien. ,,Want bij een paar mensen komt er iets geweldigs uit, zoals mooie expressie in portretten. Terwijl sommigen nog geen vijf maanden bezig zijn. Dat vind ik echt heel knap en noem ik wel kunst hoor. Schilderen is nu een belangrijk stuk van hun leven, doordat ze zich op deze manier even goed kunnen voelen", vertelt een woordvoerder van De Kijkdoos. De Bennekomse vereniging exposeert tijdens de kunstmarkt in een kraam aan het Van Slootenplein.

,,Dit doen we om hen te ondersteunen en uit te dragen hoe cultuur ons allen verbindt. Als vereniging willen we schildersmaterialen inzamelen voor de vluchtelingen, zodat er verf, doeken, papier, penselen en krijt beschikbaar zijn tijdens recreatieve avonden in de noodopvang en voor de schilderles die Henk Oudijn hen biedt", zegt Jacqueline Vredenbregt van de Kijkdoos.

Tijdens de kunstmarkt zijn Ahmad en Roientan aanwezig. Ze zijn dan ook aan het werk.