'Alles gaat voorbij, maar eerst genieten we ervan'

EDE Floranne van der Ham. Waterpoloster, advocate en vrijwilligster bij de tuchtcommissie van de KNZB. Maar ook verloofde van Jeroen, vriendin en liefhebber van lekker eten. Van der Ham is doelgericht en zorgvuldig, deelt graag positiviteit en vindt passie het mooiste dat er is. Haar levensmotto? ,,Alles gaat voorbij, maar eerst genieten we ervan'. Vandaag het verhaal van een voormalig waterpoloster die toen vijf keer per week met haar sport bezig was en nu voor goud gaat in haar werk en het leven.

 

Ted Walker

 

Naam: Floranne van der Ham

 

Leeftijd: 26

 

Woonplaats: Ede

 

Burgerlijke staat: Verloofd met Jeroen Cavaljé

 

Beroep: Advocaat

 

Vrijwilligerswerk: Ik werk vrijwillig voor de tuchtcommissie van de KNZB. De aanleiding daarvoor was een geschil dat ontstond na een wedstrijd van Polar Bears tegen ZPB Barendrecht over het al dan niet spelen van de finale. Ik stond Polar Bears bij. We wonnen de procedure bij de tuchtcommissie en de commissie van beroep waardoor Polar Bears toch in de finale stond, die ze uiteindelijk wonnen. Als je naar aanleiding van een dergelijke procedure gevraagd wordt om lid te worden van de tuchtcommissie, is dat een groot compliment.

 

Hobby´s: Waterpolo, tennis, duiken en lezen

 

Dagblad: De Telegraaf

 

U doet aan waterpolo en bent advocaat. Is scoren belangrijk voor u? Ja. Scoren is succes hebben. Allemaal kleine en grotere successen op zich. Gevraagd worden door de tuchtcommissie, een zaak winnen, een wedstrijd winnen. Het geeft me gewoon een kick.

 

Is dat waarom u advocaat bent geworden?  Toen ik zeven jaar was, wist ik al dat ik advocaat wilde worden. Elke belangrijke keuze die ik daarna moest maken, was geënt op het worden van advocaat.

 

Favoriet sociale medium: Facebook, in het bijzonder mijn eigen pagina 'Advocate Floranne', waarop ik vertel over mijn vak. Ik schrijf casussen uit en laat zien hoe een rechter oordeelde, vertel over juridische geschillen over onderwerpen die iedereen meemaakt of mee kan maken. Ik vind het leuk om mensen bewust te maken over het feit dat er juridisch heel veel gebeurt op een gemiddelde dag.

 

Prettigste moment van de dag? Thuiskomen en dan samen met Jeroen aan de eetkamertafel zitten en de dag doornemen. Dat is een fijn moment.

 

Wat heeft u te bieden aan de samenleving? Een stukje kennis en de wereld van advocatuur toegankelijk maken. En ik sta positief in het leven en die positiviteit deel ik graag met anderen.

 

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Ik zou heel graag het Noorderlicht willen zien.

 

Maar als je langere tijd weg gaat, moet je wel los kunnen laten. Even niet scoren en de boel de boel laten. Kun je dat? Nee. Nou ja. Ja. Het lukt wel om los te laten, maar daar heb ik wel even voor nodig. Het lukt wel steeds beter.

 

En als de emmer vol zit, is er altijd nog de eetkamertafel met Jeroen? Precies, daar komt het wel op neer. )

 

Wat boeit u in andere mensen? Passie, dat vind ik het mooiste wat er is. Dat kan op juridisch gebied zijn, maar ook op gebied van sport. Ik kan genieten van mensen die passie hebben voor wat ze doen.

 

Met wie zou u een keer uit eten willen gaan? Neelie Kroes, dat vind ik echt een powervrouw.

 

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen?  Ik denk dat ze zullen zeggen dat ik er vaak niet bij was in de pauzes en tussenuren. Ik speelde toen al fanatiek waterpolo. Om dat vol te kunnen houden gebruikte ik pauzes en tussenuren om alvast huiswerk te maken of om voor proefwerken te leren. Het zou ook zo kunnen zijn dat ze zeggen dat ik gedisciplineerd was.

 

Levensmotto: Alles gaat voorbij, maar eerst genieten we ervan.

 

Wat is uw grootste talent? Mijn doelgerichtheid is mijn grootste talent. Vooral in combinatie met willen scoren. Want het willen scoren houdt bij mij ook in dat ik erg zorgvuldig ben in zaken die ik doe. Ik kan niet goed tegen verliezen of fouten maken en voor zover ik er zelf invloed op heb, zal ik dat zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

 

Wat is uw definitie van geluk? Genieten. In de huidige maatschappij zijn we vaak geneigd om continue te concurreren met elkaar, om onszelf met anderen te vergelijken. Het gras is ergens anders altijd groener. Geluk is genieten van en waarderen wat je hebt met de mensen om wie je geeft.

 

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Ik hou van lekker eten en gezellig tafelen dus ik eet regelmatig buiten de deur. Daarnaast ben ik een vrouw dus kleding en schoenen schaf ik ook in (te) grote regelmaat aan.

 

Met wie zou u wel eens een dag willen ruilen met?  Maxima. Haar leven lijkt mij zo boeiend, dat zou ik best eens mee willen maken. En stiekem ook voor haar garderobe.

 

Hoe zullen de meeste mensen u omschrijven? Die zullen mij empathisch, betrouwbaar en vol passie noemen.

 

Waar bent u slecht in? Verliezen en ik kan niet altijd alles even makkelijk loslaten.

 

Hoe zou u het liefst herinnerd willen worden? Als levensgenieter. Dan heb ik het goed gedaan en voor mijn dierbaren is dat wellicht een mooie troost.

 

Als u het voor het zeggen had in gemeente Ede, wat zou u dan als eerste veranderen?  Om te beginnen ben ik best tevreden in het Edese. Maar als ik dan toch iets moet zeggen dan ga ik mee met Hans Nieuwenburg. Er mag best iets meer aandacht en passie voor de sport in Ede zijn. En in het bijzonder voor Polar Bears. Om in de top mee te kunnen blijven doen, heeft Polar Bears echt meer ruimte nodig.

 

Wat zou u doen met een miljoen? Hypotheek aflossen en een mooie reis maken om nieuwe herinneringen te maken.

 

Wat houdt u op dit moment bezig ? De Facebookpagina 'Advocate Floranne'. En natuurlijk onze bruiloft. Jeroen en ik gaan volgend jaar september trouwen op Texel en de voorbereidingen zijn in volle gang.

 

Aan wie wilt u het stokje overdragen en waarom? Peter de Pater. Zoals aangegeven vind ik het mooi als mensen passie hebben. Peter heeft een bedrijf in interieur- en studiobouw en is een mooi voorbeeld van iemand die met veel passie zijn ambacht uitoefent. Daarnaast is Peter raadslid van onze gemeente. Het lijkt me leuk om de persoon achter het raadslid aan de lezers te laten zien.