• PR Ede/Victoria
  • PR Ede/Victoria
  • PR Ede/Victoria

Alleen maar winnaars bij Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi

EDE Op Sportpark De Hoekelumse Eng werd, onder grote publieke belangstelling, het Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi gespeeld. Bij de jongens ging Al Almana na een mooie finale met de 1-0 winst strijken tegen De Kern. Bij de meisjes werd ESV 1 kampioen door in de finale De Kern 3 met 2-0 te verslaan. Daarmee prolongeerden beide scholen de vorig jaar behaalde titel.

Eip Janssen

Vrijdagavond waren de velden van Ede/Victoria het decor voor de finales van het schoolvoetbal. Honderden aandachtige toeschouwers leefden mee met de Ziyechs, Messi's, Ronaldo's of gewoon Pieterse in de dop. Dit mede mogelijk gemaakt door een voortreffelijke organisatie die de zaken perfect in de hand hield. Het feit dat er geen enkele wanklank te bespeuren viel was veelzeggend.

ONGEDULDIG Tien minuten voor het eerste aftrapmoment stonden de teams vrijdagmiddag al klaar om de voorronden op de finaledag te starten. Toch begint organisator Wim Roelofsen geen minuut eerder.

,,Dat kan niet want anders geeft het problemen bij de volgende wedstrijden. Maar het zegt veel over de animo van de deelnemende scholen", merkt mede commissielid Marjon Terpstra- Stoevelaar.

Bijgestaan door de voor de scheidsrechters verantwoordelijk Willem van de Berg vormt dit trio een sterk onderdeel van een hechte organisatie. Zestien scheidsrechters komen drie woensdagen en de vrijdag graag fluiten.

,,Het zijn echte liefhebbers. Die niet alleen scheidsrechter zijn maar ook spelleider. Af en toe een aai over de bol of een strenge blik helpt", zegt de zelf ervaren scheidsrechter Van de Berg.

De voorronden geven al spektakel te zien. Zo is de voorronde wedstrijd bij de jongens tussen Al Almana en De Brugge een genot om te zien. Hoewel beide ploegen de finaleronde al hebben bereikt, wordt er geknokt voor succes. Al Almana wint met 0-1 maar bij de verliezers zijn er niet lang treurende gezichten te zien.

En dat was de sfeer van het hele toernooi. Er werd veel en terecht ook gelachen. En opvallend genoeg ook veel opa's en oma's de trotse bewonderaars van de helden op de velden.

'Winnaars prolongeren titel'

FINALES Nadat de rekenmeesters hun werk hadden gedaan werden de finales gespeeld. En dat onder een aangename temperatuur.

De meisjes van ESV 1 speelden de finale tegen De Kern 3 om de beker met de grote oren overhandigd te krijgen. Met een klinkende 2-0 overwinning werd deze een prooi voor ESV 1.

De score werd geopend door een strafschop nadat De Kern hands had gemaakt. Scheidsrechter Ap van Riessen was onverbiddelijk hoewel hij de 'dader' vaderlijk troostte.

ESV foto 2 bleef de sterkere ploeg en uit een hoekschop werd de verdiende 2-0 eindstand gescoord en plaatste zich voor de in mei te houden regiofinale. Het team is dan echter op schoolkamp en moet zich terugtrekken. Naast De Kern 3 is nu De Koning Davidschool 1 de gelukkige.

Ook gelukkig was Al Almana 1 foto 1 bij de jongens. Zij versloegen na een goede wedstrijd, waarin scheidsrechter Ben Pattynama weinig problemen kende, De Kern 4 met 1-0. In de zevende minuut werd de achteraf beslissende goal al gescoord.  Vele kansen over en weer bleven onbenut. Het eindsignaal zorgde bij Al Almana voor dolle vreugde.

JUBILEUM Ook trainer Said El Bachrioui was zichtbaar trots op zijn jongens. De leraar was er voor de vijfentwintigste keer bij.

,,Ik vind het schoolvoetbal geweldig. Voor dit toernooi hebben we een paar keer getraind. Ik ben de organisatie dankbaar dat zij ons jaarlijks weer dit verbroederingsfeest aanbieden. Dat wij voor de tweede keer kampioen worden is mooi. Maar eigenlijk zijn er geen verliezers. Kijk maar eens rond hoeveel plezier de jeugd heeft."

Uit handen van de organisatoren kregen de ploegen de prijzen uitgereikt. De sportiviteitsprijs was voor de Prins Florisschool foto 3

Het 'We are the Champions' klonk als muziek in de oren van de ondanks de invallende duisternis aanwezigen.

Maar even verdiend was het klaterende applaus voor organisatie, scheidsrechters en alle andere vrijwilligers, die namens Ede/Victoria weer een mooie editie van het Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi, mogelijk hebben gemaakt.

Alle uitslagen op www.edestadschoolvoetbaltoernooi.nl