• Gerrit en Janny Verweij in de grote zaal van Partycentrum De Molen, waar nu Peter en Cynthia Verburg de scepter zwaaien.

    Freek Wolff

Al twintig jaar elke maand bingo voor het goede doel

HARSKAMP Duo-fietsen, rolstoelfietsen en een robotzeehondje zijn de speciale voorwerpen die Stichting Vrienden van de Hartenberg aan kon schaffen, dankzij het geld dat ingezameld werd door de bingo-avonden in Partycentrum de Molen. Gerrit en Janny Verweij doen dit nu al twintig jaar lang, elke maand.

Freek Wolff

,,We zagen dat er in Achterveld bingo's werden gehouden. Dat leek ons wel iets, ook om dit te koppelen aan een goed doel in de buurt. Dus hebben we contact gezocht met mevrouw Blanken en zij was meteen enthousiast. En toen zijn we begonnen met maandelijks een bingo", legt Gerrit uit.

80-150 De eerste twee jaar stond Gerrit Ederveen uit Woudenberg aan het roer tijdens de avonden. Toen hij kwam te overlijden, nam Verweij de organisatie zelf over. De liefhebbers komen uit de wijde regio, zoals Voorthuizen, Barneveld, Zeewolde, Amersfoort en Nijkerk. ,,Dat komt meestal omdat deze mensen familieleden of bekenden in De Hartenberg hebben wonen", verklaart Janny. Gemiddeld komen er zo'n 80 tot 150 liefhebbers op een bingoavond af. In de vakantieperiodes zijn er ook veel toeristen die in de omgeving kamperen.

IETS RUSTIGER Het echtpaar vindt het spel eenvoudig om te spelen. Wel past Gerrit het tempo van het roepen van de nummers weleens aan. Hiervoor houdt hij een oogje in het zeil. ,,Vooral als er veel ouderen in de zaal zitten, doe je iets rustiger aan. Dat merk je vanzelf. Maar er komt ook veel jeugd op af hoor." Tegenwoordig rollen er geen echte balletjes meer, maar verschijnen de cijfers op een digitaal scherm.

De prijzen (drie per bingoronde) vormen een belangrijke motivatie om mee te doen, want deze worden met zorg uitgekozen. Die staan al op tafel te pronken. ,,Het zijn geen producten als koffiezetapparaten, friteuses of waterkokers. Want die spullen hebben mensen al, of ze willen dat zelf uitkiezen. Wij bieden leuke prijzen die je ook als cadeau weg zou kunnen geven. Zoals vleesschotels, boodschappentassen, bloemen, een gril, een fryer of een poffertjespan. We denken er goed over na wat mensen graag willen, zodat ze na een maand weer komen." Maar volgens Janny komen de mensen niet alleen voor de prijzen. De gezelligheid met elkaar speelt minstens zo'n grote rol.

AANBIEDINGEN De opbrengst varieert per keer, maar bedraagt gemiddeld zo'n driehonderd euro. De bezoekers kopen een boekje voor vijf euro, zodat ze de hele avond met tien rondes mee kunnen doen. ,,Wij kopen zelf de prijzen in, waarbij je natuurlijk let op aanbiedingen."

Het geld wordt besteed aan mooie investeringen die rechtstreeks ten goede komen aan mensen met een beperking die op De Hartenberg van 's Heeren Loo wonen. ,,Ze kregen ze een glijbaan of een speciale schommel. Vier keer werd het een duo-fiets. Ook werd er een sterrenhemel aangeschaft voor in de snoezelruimte. De rolstoelfietsen wilden de mensen in omliggende dorpen ook graag. De laatste keer was het een beweegbaar zeehondje. Die kostte 8000 euro, dus daar moest even voor gespaard worden. De vrienden schaffen dat zelf aan en dat laten ze dan ook zien tijdens een bingo-avond."