• Het Nationale Park De Hoge Veluwe
  • Het Nationale Park De Hoge Veluwe

Al meer dan 600.000 Hoge Veluwe Snapshots bekeken

OTTERLO Het burgerwetenschapsproject van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Snapshot Hoge Veluwe, heeft anderhalve maand na de lancering de mijlpaal van 600.000 classificaties gehaald. Bijna 4000 (inter)nationale vrijwilligers hebben fotoreeksen met daarop de wilde dieren van het park bekeken en vastgelegd welke diersoorten erop te zien zijn.

Op de Hoge Veluwe staan sinds 2013 tientallen cameravallen die dag en nacht foto's nemen van het voorbijlopende wild. Jaarlijks levert dit meer dan een miljoen foto's op die bekeken en gecategoriseerd moeten worden voor onderzoek. Met de lancering van Snapshot Hoge Veluwe is hiervoor de hulp van het publiek ingeroepen.

VRIJWILLIGERS Volgens het onderzoeksteam van Wageningen University & Research hebben de enthousiaste vrijwilligers in korte tijd enorm veel geleerd over de diersoorten en kunnen ze de verschillende dieren van het park makkelijker herkennen. 

PRIVÉMOMENTJE Daarnaast delen vrijwilligers bijzondere gedragingen van de gefotografeerde dieren. ,,We betrappen de dieren vaak op een privémomentje: een ontlastende vos, liefkozende reeën en vechtende mannetjes edelherten. De camera's leggen het allemaal vast", aldus een vrijwilliger.

VERSLAVEND Volgens de Hoge Veluwe werkt het project enigszins verslavend. ,,Ook is het voor velen een manier om meer over de wilde dieren in het park te leren. Vooral wanneer iemand om fysieke of andere redenen niet in de gelegenheid is om in de natuur in te gaan, kan hij of zij toch het gevoel krijgen verbonden te zijn met De Hoge Veluwe."

SPOTTEN Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.hogeveluwe.nl/snapshot en direct beginnen met het spotten van Nederlands wild. Er zijn nog meer dan genoeg fotoreeksen te bekijken.