• Gemeente Ede
  • Gemeente Ede

Airborne Luchtlandingen Ede in teken van 25 jaar 11 Luchtmobiele Brigade

EDE Het programma van de Airborne Luchtlandingen in de Ginkelse Heide in Ede staat dit jaar in het teken het vijfentwintigjarig bestaan van de 11e Luchtmobiele Brigade. Engelse parachutisten van The Parachute Regiment uit Engeland, militaire van de 11e Luchtmobiele Brigade uit Nederland, para's uit nadere NATO landen en tientallen Pathfinders springen tijdens de Airborne luchtlandingen uit verschillende type vliegtuigen. Zo zal een Spitfire voor de Dakota vliegen. In totaal springen er bijna duizend parachutisten.

Dit jaar zal er voor het eerst ook een demonstratie met helikopters zijn. Zo laten een Apache, een Chinook en een Cougar zien wat ze allemaal kunnen. Het fanfarekorps Garde Grenadiers en Jagers geven een concert bij het monument. Daarnaast is er een Airbornemarkt bij de schaapskooi. Ook is er horeca aanwezig en muzikale omlijsting van sgt. Wilson's Airforce Show en living history.

Op de Ginkel Heath Experience (GHE) is vanalles te doen voor jong en oud. Van schminken tot het maken van glitter tattoos, sleutelhanger maken, 3D pen tekenen, militaire demo's en nog veel meer. Uiteraard wordt ook hier voor muzikale omlijsting gezorgd. De verenigingen Airborne Battlewheels (ABW) en Keep Them Rolling (KTR) staan langs de dropzone met historisch militaire voertuigen. Bij KTR gaat het om zo'n 100 voertuigen, die allemaal technisch in prima staat verkeren. ABW is meer een living history groep, waarbij in de ruim 50 voertuigen ook soldaten in uniformen van 1944 te zien zijn.

Het programma is van 09.30 tot circa 16.30 uur. De eerste parachutisten hopen te landen vanaf om ongeveer 11.15 uur. Om dit tijdstip zal de herdenking ook zijn. Circa 30 Arnhem veteranen uit Engeland zijn hierbij aanwezig. De herdenking bestaat uit toespraken, kransleggingen en het spelen van volksliederen. De herdenking eindigt met het indrukwekkende Highland Cathedral, gespeeld door een Massed Pipes en Drums Band.