• ANP

Acute snot bij pluimveebedrijf

EDE Bij een pluimveebedrijf in de regio Ede is donderdag de zeer besmettelijke kippenziekte Coryza, beter bekend als 'acute snot', vastgesteld. Dat melden pluimveeorganisatie Avined en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) uit Deventer. Om welk bedrijf het exact gaat, wil de dienst vanwege privacyredenen niet melden.

Wouter van Dijk

Het gaat om een pluimveebedrijf in het postcodegebied dat begint met 67, meldt beleidsmedewerker Erik de Jonge van Avined. Globaal is dat het gebied van Otterlo en Harskamp tot Ederveen en De Klomp, met daartussen onder meer Wekerom, Lunteren, Ede, Bennekom en Wageningen. De dieren op het bedrijf hoeven niet geruimd te worden, zegt De Jonge. ,,Voor alle pluimveehouders in de regio is het verstandig alle regels op het gebied van hygiëne strikt in acht te nemen.''

Alle pluimveehouders, erfbetreders en transporteurs in dit gebied wordt geadviseerd om niet met de auto door te rijden tot aan een pluimveestal, geen bezoek toe te laten in de stal, tenzij dit strikt noodzakelijk is en uitsluitend bedrijfskleding te gebruiken. Dit om besmetting met de ziekte te voorkomen. Besmetting kan grote gevolgen hebben voor bedrijven. De GD meldt dat pluimveehouders er rekening mee moeten houden dat ook mest een besmettingsbron kan vormen.

De infectie is overdraagbaar via direct contact - bijvoorbeeld via waterdruppels in de lucht en via drinkwater - of indirect contact, zoals gereedschap, handen of kleding. Een eenmaal besmet koppel blijft haar leven lang drager. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee volgens de GD zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op kuikens.

Acute snot is een chronische en sterk besmettelijke aandoening bij hoenders, die kan leiden tot verhoogde sterfte en productiedaling. Zieke kippen leggen gauw tien tot veertig procent minder eieren en gaan minder goed eten en drinken. De ziekte wordt gekarakteriseerd door een ontsteking van de luchtwegen; vooral de neusholte en de neusbijholten. Kippen kunnen daardoor een dikkere kop krijgen. Woordvoerder Gerda Wijers van de GD: ,,Pluimveehouders doen er goed aan hun dieren in de gaten te houden en direct aan de bel te trekken wanneer dit soort verschijnselen optreden.''

Dierenarts, veehouder, Avined en GD bespreken met elkaar de verdere aanpak op het getroffen bedrijf om verspreiding van de ziekte te voorkomen, meldt de gezondheidsdienst. Coryza steekt zo nu en dan de kop op. Vier jaar geleden werd een biologische legpluimveebedrijf met 12.000 leghennen en 6.300 opfokleghennen in Voorthuizen getroffen.