• BDU media

Achttien Edese kandidaten bij verkiezingen provincie

EDE Inwoners van Gelderland kunnen bij de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week stemmen op achttien kandidaten uit de gemeente Ede, blijkt uit de kieslijsten.

Danny van Zeggelaar

De meeste kandidaten uit de gemeente Ede staan op de lijst voor de SGP, vier. Ook bij CDA, ChristenUnie en VVD is Ede met drie kandidaten aardig vertegenwoordigd. Lang niet alle kandidaten staan op een verkiesbare plaats. Maar Bert Komdeur (CDA, plek 7), Peter van 't Hoog (ChristenUnie, plek 3) Corrie-Christine van der Woude (VVD, plek 8) en Joost Wander (PVV, plek 5) maken kans op een zetel.

GEEN INTERVIEW Ook bij Forum voor Democratie staat een Edese kandidaat: Lunteraan Peter Bouma. Wat de precieze plannen zijn van Bouma voor de provincie is onbekend: hij wilde ondanks een verzoek van deze krant niet ingaan op een uitnodiging voor een interview en verwees naar het partijprogramma van de Gelderse afdeling van de partij van Thierry Baudet. Opvallend is dat bij die partij verschillende mensen van buiten Gelderland op de lijst staan, op plek 12, 13 en 14 staan kandidaten uit Den Haag, Amsterdam en Zeist.

OUDGEDIENDEN Onder de kandidaten is een aantal oudgedienden die al eerder in de provinciale politiek een rol hebben gespeeld, of juist in de lokale politiek actief waren of zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om SGP-raadslid Kees van Wolfswinkel (plek 29), wethouder Leon Meijer (CU, plek 16) en CDA-raadslid Taeke Boersma (plek 18). Ook SGP-raadslid Arnold Versteeg, die eveneens op de SGP-kiesljist voor de Europese Parlementsverkiezingen van mei dit jaar verschijnt, is verkiesbaar. Hij staat op plek 6, een plaats die niet per se onhaalbaar is voor een rol in de provinciale politiek.

Andere partijen die Edese kandidaten leveren zijn GroenLinks (twee) en de SP en PVV, beide één kandidaat uit de gemeente Ede. De andere partijen zoals D66 en de PvdA hebben geen provinciale kandidaten vanuit de gemeente Ede op hun lijst staan. Wel hebben deze partijen kandidaten uit het naburige Wageningen op de lijst, net als de Lokale Partijen Gelderland-Code Oranje en de Partij voor de Dieren.

Bij Denk en Jezus Leeft staan geen kandidaten uit de regio FoodValley op de lijst. Dat geldt ook voor 50Plus, waarvan de dichtstbijzijnde kandidaat vanuit Ede gezien in Oosterbeek woont.

RELATIEF WEINIG De meeste kandidaten voor de provincie komen overigens uit Arnhem, gevolgd door Nijmegen en Apeldoorn. De plaats Ede heeft er met twaalf relatief weinig, want uit Wageningen komen er vijftien. In Oosterbeek wonen er elf. En ook in andere kleinere plaatsen wonen bijna net zoveel kandidaten. Culemborg heeft er bijvoorbeeld twaalf, Tiel tien.