• Bert Sitters van de beurs en Edenaar Martin van den Berge op de vakantiefiets waarmee hij dit voorjaar naar Rome trapt.

    Freek Wolff

Aardbol verkennen op pedalen

EDE Fietsen over de Ginkelse Heide of langs de kust van Australië, het kan allebei. De beurs van De Wereldfietser op zondag 8 april presenteert alles op het terrein van vakantiefietstochten. Edenaar en 'wereldfietser' Martin van den Berge vertelt over zijn passie.

Freek Wolff

Als tiener reed hij al dagelijks van zijn woonplaats Dronten naar Kampen, zestien kilometer heen en de zelfde afstand terug. ,,De wind stond natuurlijk altijd verkeerd (lacht). Maar het deed me toch goed."

Hij maakte later toertochten op een goede sportfiets. In 2015 trok hij de stoute schoenen aan en fietste Martin in een week naar Parijs. ,,Dat was de ultieme test, omdat ik al lang een droom had om langere tijd in Zuid-Europa te fietsen. Lekker alleen in de natuur in je eigen tempo rijden. Je bent maar met een paar vragen bezig: welke route rijd ik, waar kan ik boodschappen doen en waar overnacht ik? Dat is een heerlijk gevoel", zegt Van den Berge die werkt bij zorgorganisatie Careander.

STARTBLOKKEN Daarom staat de Edenaar nu in de startblokken om in mei een lange tocht te fietsen door Duitsland, Oostenrijk en Italië, met Rome als eindbestemming. Vervolgens wil hij via Venetië terugtrappen naar het Oostenrijkse Salzburg. ,,Afhankelijk van mijn conditie, tijd en humeur fiets ik daarna nog verder."

Van den Berge heeft een Surly fiets, een merk dat in Nederland bijna niet te koop is, maar in Amerika heel groot is. ,,Dat frame is gemaakt voor lange afstanden en heeft mogelijkheden tot veel bagage. De Surly is heel basic van opzet, zodat je je fiets makkelijk kunt repareren." Wel heeft zijn fiets 27 versnellingen. Door veel hard te lopen, traint hij zijn conditie. Via het internet kwam hij bij De Wereldfietser terecht. ,,Ik zit vaak op het forum, waar je veel informatie en tips krijgt van andere fietsers."

Bert Sitters (72) uit Amsterdam is bestuurslid van De Wereldfietser, waar 3.100 Nederlanders lid van zijn. ,,Het ontstond uit contacten tussen mensen die graag fietsen. Om informatie met elkaar uit te wisselen", licht Sitters toe. De vereniging richt zich zowel op het reizen per fiets in allerlei landen als op de fiets zelf.

TOCHT ,,De firma Snel in Utrecht bouwde een fiets voor mij, want ik ben nogal een klein mannetje. Hij heeft extra spaken, zodat hij niet snel kapot gaat." De meest bijzondere tocht die Sitters fietste was in 1992, toen hij met een groepje rondreed door landen als Tadzjikistan en Oezbekistan, terwijl de Amsterdammer al door negentig verschillende landen trapte. In Polen werd zijn fiets een keer gestolen en moest hij terug naar huis.

BEURS De beurs is 8 april van 10.00 tot 17.00 uur in De Fietser, aan de Akulaan 2 in Ede. De entree kost vijf euro per persoon bij deelname aan workshops en lezingen (Chili, Peru, rond de Noordzee, Victoriameer in Oost-Afrika). De 25 kraampjes zijn gratis te bezoeken, waar fietsers over hun ervaringen en kennis vertellen. De grote hal met fietsen van eigenaar Accell, inclusief testcircuit en museum is ook toegankelijk.