• Mathilde van Ravensberg

Aanpak Parkweg blijft 'lapwerk'

EDE  De Parkweg in Ede is en blijft een mengelmoes van losse projecten zonder integrale aanpak. Nog voor de zomer gaat de sloopkogel tegen het huizenblok waarin nu het SEC theater zit en komt er een appartementencomplex. Maar met het verloederde eerste deel (kop) van de Parkweg gebeurt nog niets.

 

Mathilde van Ravensberg

Het is allemaal lapwerk wat er gebeurt op de Parkweg, vindt de Edese ontwikkelaar Jan Kuipers van Kuipers Real Estate. De gevels van de horecapanden aan de Parkweg, die onlangs op initiatief van de gemeente Ede zijn opgeknapt, zijn niet meer dan pleisters op rottende wonden. De panden achter de gevels zijn niet meegenomen in de renovatie en volgens Kuipers zo rot als wat. Jarenlange zure neerslag uit de rook van stoomtreinen die dicht langs de huizen reden, heeft de kalk in de stenen uit begin 1900 aangetast, weet hij. Kuipers is eigenaar van een aanzienlijk deel van de panden aan de Parkweg en had in 2004 grootse plannen. Hij ontwikkelde een visie voor het hele gebied Parkweg, van kop tot en met het huidige winkelcentrum Hoog Maanen. In dit plan zou de hele Parkweg platgaan en worden herbouwd in een stadse entree van Ede, komend vanaf het NS-station.

VISITEKAARTJE Jarenlange strijd met de gemeente Ede volgde en de plannen brokkelden af. Durfde de gemeente het niet aan de horecaondernemers die soms al meer dan dertig jaar aan de Parkweg zitten, te confronteren met nieuwbouw? Het ligt opgeslagen in het verleden en Kuipers wil er niet meer op terugblikken. Daarvoor is hij te vaak negatief in het nieuws gebracht, vindt hij. Maar jammer vindt hij het wel, want de Parkweg is het visitekaartje van Ede voor de treinreiziger. Nu blijft het gebied zoals het volgens Kuipers altijd is geweest: rommelig, met allemaal verschillende bouwstijlen.

Aan de kop van de Parkweg, die deels in zijn bezit is, gaat hij zich voorlopig nog niet branden. ,,Ik hoor wel wat de gemeente daarmee wil", klinkt het berustend. Aan de andere kant heeft hij zich vastgebeten in het gebied. Mede omdat hij er vandaan komt, als kind woonde hij in de Willem Witsenlaan. En ook omdat hij gewoon een groot deel van de panden in bezit heeft en het hem anders geld gaat kosten. Daarom nu een eerste stap in het bouwblok Parkweg nummer 51 tot 67. Hier verrijst deze zomer een complex met 42 luxeappartementen met eigen, ondergrondse, parkeerplaats.

GRANDEUR Arno Setz is eigenaar van het SEC theater dat huist op nummer 53. Hij huurt het pand sinds 2004 en weet al die tijd dat hij er ooit uit moet. Toch koos hij ervoor het zo lang mogelijk uit te zingen aan de Parkweg. Vooral vanwege de plek. ,,Het is een prachtig oud pand met veel grandeur. De sfeer van het theater is precies zoals ik het graag zie: laagdrempelig, niet pretentieus. Daarnaast was de prijs niet hoog. Ook belangrijk voor een kunstenaar. Zie dat maar eens terug te krijgen in Ede." Setz zou graag zien dat zijn pand wordt opgeknapt, maar dat gaat niet gebeuren, aldus Kuipers. Het pand is nog van de gemeente en wordt begin juni aan hem verkocht. ,,Ik zou zoveel geld moeten steken in renovatie van deze oude panden. Dat is voor mij niet aantrekkelijk. Had de gemeente dit graag gewild, dan had ze zelf over de brug moeten komen."