• Ted Walker
  • Ted Walker
  • Ted Walker

17 bekeuringen bij controle op Edes winkelcentrum

EDE Gemeentelijke handhavers en de politie hielden woensdagmiddag een controle op winkelcentrum de Bellestein in Ede. ,,We krijgen nog altijd veel signalen van het winkelende publiek en ondernemers over het aantal fietsers en snorscooters dat over in het voetgangersgebied van het winkelcentrum rijdt'', zegt Mohamed Aaras, waarnemend wijkagent van de politie. ,,Daarnaast krijgen we ook klachten over het nuttigen van alcohol'', vult gemeentelijk wijkhandhaver Damian Wolfs zijn collega aan.

Ted Walker

Winkelcentrum de Bellestein is in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangewezen als gebied waar geen alcohol in de openbare ruimte mag worden genuttigd of geopend mag worden vervoerd. Een man die bekeurd wordt omdat hij al lopend op de Bellestein een blikje bier leegdrinkt probeert begrip te krijgen van de handhaver die hem bekeurd. Maar die is daar niet gevoelig voor. Hij heeft een duidelijke visie op alcohol in de openbare ruimte. ,,Het winkelcentrum is aangewezen gebied omdat hier ook veel jeugd samenkomt en rondloopt. Die zien u rondlopen en alcohol drinken alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Maar dat is het niet. Het geeft geen goed voorbeeld aan de jeugd'', aldus de uitleg van de handhaver.

In totaal schreven de controleurs 16 bekeuringen uit voor het fietsen in het voetgangersgebied en eenmaal voor het nuittigen van alcohol in gebied waar dit niet is toegestaan. De meeste fietsers die werden bekeurd waren gelaten in hun lot. ,,Het mag niet en u heeft gelijk dat u hierop controleert'', was een van de reactie's. Een voorbijganger bleef staan, en keek op zijn horloge ,,Niet het goede tijdstip. Als je wilt schrijven moet je echt op andere momenten komen'', zei de man terwijl hij doorliep en een antwoord van de handhavers niet afwachtte. ,,We controleren op verschillende tijden'', legt Aaras later uit. ,,En dat doen we zowel in uniform als in burger gekleed. Maar je ziet het, het leeft echt onder het winkelende publiek'', concludeert  hij tot besluit.