• Jan de Boer

‘Collectief belang om voor droge voeten te zorgen’

EDE De achttienjarige Johannes van der Poel was afgelopen donderdag niet bij de demonstratie van de klimaatspijbelaars op het Malieveld in Den Haag te vinden. De Edenaar, bij wie het klimaat ook hoog in het vaandel staat, doet het op een andere manier. Als de jongste kandidaat ooit van de SGP staat hij op de lijst voor de waterschapsverkiezingen, die op woensdag 20 maart worden gehouden.

Jan de Boer

Het is bijzonder dat de Edenaar op een verkiezingslijst staat, terwijl hij zelf gezien zijn leeftijd nog niet eerder heeft kunnen stemmen. Politiek kreeg het jongste kind van de Edese SGP-fractievoorzitter Nico van der Poel thuis met de paplepel ingegoten. Toen hij veertien jaar oud was, werd hij jeugdbestuurder van het waterschap Vallei en Veluwe. Nog geen jaar later volgde zijn benoeming als de jeugddijkgraaf van Nederland.

Net als toenmalig kroonprins Willem-Alexander gaat ook Johannes voor het watermanagement. ,,Ik volg de opleiding watermanagement bij Helicon in Velp. Ik zit in het laatste jaar. Daar krijg ik met veel thema's te maken die het waterschap aangaan. Op die manier kende al meer de inhoud van wat er speelt bij een waterschap. Het bestuurlijke borrelde bij mij. Ik voelde mij niet weerhouden om mij kandidaat ter stellen."

WATERSCHAP De waterschapsverkiezingen gaan gelijk op met verkiezingen van Provinciale Staten. ,,Het waterschap is alleen gericht op het waterbeheer," legt Johannes van der Poel uit. ,,De taken van een gemeente of een provincie zijn breder. Het waterschap zorgt voor de waterkeringen en het zuiveren voor het afvalwater, niet voor het drinkwater. En voor de kwaliteit van het oppervlaktewater en dat er voldoende water is."

Op de lijst voor de waterschapsverkiezingen staat Van der Poel op vierde plek. De SGP heeft drie plaatsen in het algemeen bestuur van het waterschap. Wat hem betreft zit een vierde plaats er na de verkiezingen ook in. ,,Ik hoop dat ik de komende periode veel kiezers kan overtuigen. Ik heb goede verwachtingen. Ik vind belangrijk wat er nu speelt rondom het klimaat. Daar maak ik me druk over. Je kunt in Den Haag gaan protesteren. Het is ook een optie om een bestuur in te gaan om daar het verschil te maken."

BESCHERMING Hij is het eens met zijn leeftijdgenoten dat er stappen moeten worden gemaakt om het klimaat te beschermen. ,,Als SGP werken wij vanuit het perspectief van rentmeesterschap, je moet goed omgaan met de aarde en perspectief bieden voor toekomstige generaties." Het waterschap ziet hij nu niet als een opstapje naar bijvoorbeeld de gemeentepolitiek. ,,Ik heb bewust gekozen voor het waterschap, waar ik voor mijn partij op dit moment al steunfractielid ben. Daar kan ik echt het verschil maken.

Johannes van der Poel hoopt op voorkeursstemmen. Hij heeft er 4.500 nodig om verkozen te worden. Dat gaat moeilijk worden, onderkent hij. ,,Het is een collectief belang om voor droge voeten te zorgen. Ik ben één van de jongeren die verkiesbaar is. Als je een jongere wilt die voor een beter klimaat gaat, kun je het best op mij stemmen."