• AlertCrossmedia

´Azc Lunteren zou eenmalig zijn´

LUNTEREN De groep verontruste inwoners van Lunteren verklaart in een brief aan het gemeentebestuur van Ede dat een plan voor een azc op de Goudsberg in Lunteren niet conform de afspraak is. Eind vorige eeuw was er al een azc op de Goudsberg in Lunteren. ,,Destijds is toegezegd dat dit éénmalig zou zijn", aldus de woordvoerder in de brief.

Bovendien wordt hierin gewezen op 'ernstiger incidenten' die in het verleden zouden zijn geweest, 'waar mensen zich voor zouden schamen om dit naar voren te brengen'. ,,Ze willen er niet aan herinnerd worden. Er ontstond in de loop van de tijd steeds meer angst onder de omwonenden ten gevolge van incidenten. Die waren niet allemaal even ernstig, maar dronken mensen in je tuin, slapende asielzoekers in je schuur, mannen die 's nachts met hun neus tegen de ruiten naar binnen kijken, kinderen die lastig gevallen zijn, het is voldoende voor de buurt om nu veel gefundeerde bezwaren naar voren te brengen. Mede omdat de huidige plannen de angst uit het verleden weer in herinnering roepen."

De verontruste Lunteranen hopen dat het gemeentebestuur ,,niet alleen klakkeloos het Haagse beleid te volgen, maar ook het over het algemeen zwijgende deel van de kiezers in Ede een stem naar Den Haag te geven." De groep vindt dat als het College van b. en w. en de gemeenteraad bereid zijn om alle argumenten die voor en tegen een nieuw azc ingebracht worden op een eerlijke en zuivere manier te beoordelen, zij zich niet kan voostellen dat de plannen worden doorgezet.