Zwartwit

In een bomvolle zaal stelden Edenaren maandag kritische vragen over de mogelijke komst van een AZC in De Klinkenberg, een voormalig gebouw voor ouderen. Angst voor onveiligheid en waardevermindering van woningen voerde de boventoon. Desondanks hielden alle aanwezigen hun emoties uitstekend onder controle en iedereen kreeg de ruimte om zijn scepsis te uiten.

,,U leest de krant toch wel?'' vroeg iemand zich af, doelend op berichten over criminaliteit, veroorzaakt door allochtonen. Het is terecht geen taboe meer dat zaken die het daglicht niet kunnen verdragen nogal eens op naam staan van personen  met een andere achternaam dan Pieters of Jansen.

De afgelopen week pakte de politie in Gelderland en Overijssel maar liefst 27 miljoen euro af van criminelen, in de vorm van onroerend goed, voertuigen en contant geld. In Ede werden auto's in beslag genomen vanwege witwaspraktijken en is onderzoek gedaan naar criminele winsten in Marokko, waarbij beslag werd gelegd op een woning.

,,Door crimineel vermogen en luxe goederen af te pakken, verliezen criminelen niet alleen het misdaadgeld, maar ook hun opgebouwde status'', aldus de politie. Bovendien is zo aangetoond dat over de landsgrenzen heen wordt gekeken. Uitstekend werk! Geen enkele 'gewone' burger zal hier bezwaar tegen maken.

Maar even terug naar die inspraakavond van maandag. Een meneer wees erop dat vluchtelingen de mouwen opstropen en het Edese bos schoonmaken. Bovendien was er één jongedame die opviel tussen al die bleekneuzen. Ze bleek een dochter van een vluchteling te zijn en sprak uitstekend Nederlands. Haar korte emotie en reactie maakten duidelijk dat generaliseren en stigmatiseren van groepen funest is. 'Denk niet zwartwit', zong Frank Boeijen al.

 

Freek Wolff