Julian

Elk jaar een groot feest. De uitreiking van pluimen aan jongeren onder de zestien jaar. Voor zo'n onderscheiding komen jongens en meisjes in aanmerking als zij zich hebben onderscheiden op sportief, cultureel of maatschappelijk vlak. Een initiatief van oud-raadslid Geeske Telgen.

Inmiddels zijn er tientallen uitgereikt. Naast de medaille wordt als herinnering een spijker met daarop de naam van de jongere of een team in een groot houten blok gespijkerd die in Cultura staat. Dit jaar waren het vooral pluimen voor sportieve prestaties. Twee teams van Dance Studio Bennekom en een team van Polar Bears werden Nederlands kampioen. Drie leden van DVO werden met het Nederlands korfbalteam wereldkampioen. Jedidja van Kampen werd gehuldigd als Nederlands kampioen turnen. En de 9-jarige Jonas van Polen was de beste van ons land met een door hem gemaakte Lego sculptuur.

De meest bijzondere was dit jaar de onderscheiding voor Julian Nobbe. Zilveren prijs bij het NK karate. Brons bij het EK voor landenteams. Als de jury de regeltjes had gevolgd, waren deze prestaties niet voldoende voor een Pluim, maar zij heeft meegewogen dat iets langer dan een jaar geleden bij hem een bultje werd ontdekt op zijn hoofd. Hij bleek een zeldzame agressieve tumor te hebben. Maart vorig jaar werd hij geopereerd. Daarna onderging hij nog veel onderzoeken. Hij werd gelukkig schoon verklaard en er volgde een revalidatieproces van drie maanden.

Half juni mocht hij van de artsen weer gaan trainen. Op 20 september was het NK. Waar hij pas in de finale werd verslagen. Een week later in Denemarken was het EK. Hij won daar in de landenwedstrijd de beslissende partij van zijn Engelse tegenstander. Daarmee werd Nederland derde. Gelet op wat Julian had meegemaakt, was de jury unaniem van mening dat hij met de Pluim moest worden onderscheiden. Het college van burgemeester en wethouders was het daar mee eens. Meer dan verdiend!