Boerendrugs

Binnen vijftien jaar bestaan er nog maar tweehonderd boeren in de gemeente Ede, terwijl dat er nu nog zo'n achthonderd zijn. Daarom gaat het buitengebied veranderen. Want al die schuren en stallen raken overbodig. Straks is daar geen kip meer te zien. Ondertussen zie je dat heel wat agrariërs de klompen al uit deden en de stoute schoenen aan. De één begon een garage-, bouw- of sloopbedrijf, een ander zette een zorgboerderij op of ritselde een vergunning voor een mini-camping.

 

Maar blijkbaar zijn er ook agrariërs die legale opties minder zien schitteren. Zij nemen de 'stoute' schoenen blijkbaar heel erg letterlijk. Zo lees ik net dat de politie een heus drugslaboratorium ontdekte in een loods tussen Ede en Lunteren. Die kwam de Hermandad op het spoor nadat er een melding was gekomen over een ruzie. Er werden jerrycans en vaten gevonden met chemische stoffen om zo xtc en speed te fabriceren.

 

Het lijkt verdikkeme 'Breaking Bad' wel, maar dan pal om de hoek. Nooit gedacht dat de praktijken uit die fascinerende Amerikaanse serie ook een paar straten verderop plaats zouden vinden. Hoe naïef kun je zijn. Mister White 'is cooking' in Ede en blijkbaar gaat het ook hier niet zonder slag of stoot, want ruzie komt in dat bizarre tv-feuilleton weleens voor, zacht uitgedrukt.

 

Dus, nu hebben we in onze contreien niet alleen de boerenkaas, boerenmelk, boerengolf, boerenbond en de boerenmest, maar óók de boerendrugs. Alleen valt dit bij de meesten vermoedelijk iets minder in de smaak...

 

Freek Wolff