• Appartementen voor jong en oud in Cornélie op het Baron van Wassenaerpark

    Rob Gieling

Willen we de verzorgingshuizen terug?

25-05-2018, 14:39 | Lezersnieuws | Opella

Terug naar verzorgingshuizen in Nederland als oplossing voor eenzaamheid bij ouderen en  voor de doorstroom op de woningmarkt. Die discussie laaide deze week in Nederland weer op. Maar wie wil er terug naar de grote instituten met kleine kamertjes en weinig privacy? In de Gelderse Vallei zijn gelukkig veel moderne alternatieven voor het traditionele bejaardenhuis: geclusterde seniorenappartementen met (intensieve) zorg, begeleiding en activiteiten.

 

De seniorenappartementen zijn huurwoningen, waar de zorg dichtbij is. Ook ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. In de gemeente Ede bijvoorbeeld in Bennekom op het Baron van Wassenaerpark, in Ederveen bij de Veenderij, in Lunteren de aanleunwoningen bij de Honskamp en in Harskamp de appartementen in gebouw Metje . Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Het voordeel van de appartementen is dat er meer ouderen en vaak ook jongeren in de buurt wonen, wat mogelijkheden geeft voor nieuwe vriendschappen.

 

Thuis wonen Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is voor veel ouderen belangrijk. Dat hoeft niet altijd het huis te zijn waar iemand tientallen jaren heeft gewoond. Het kan voordelen hebben om te verhuizen naar geclusterd wonen. Seniorenappartementen zijn gelijkvloers: leven, slapen en douchen op dezelfde verdieping en rolstoeltoegankelijk. Wie graag actief is met anderen, kan meedoen aan activiteiten en ontspanning in de buurt. Activiteiten die passen bij wie je bent. Zorg en gemaksdiensten die nodig of handig zijn. Van hulp bij het huishouden tot therapie, een maaltijdservice of verpleegkundige zorg aan huis.