• aandacht luisteren naar dietist Shan

    Ellen Hoogteijling

Week van de opvoeding: ‘inspiratietafel over de eigen wil van peuters èn pubers’

10-10-2018, 22:03 | Lezersnieuws | Ellen

De 1e week van oktober was het landelijk de Week van de Opvoeding. In Ede werd deze week gecoordineerd door het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Tijdens de inspiratietafel kwamen 40 moeders èn dochters bij elkaar in wijkcentrum de Velder om met elkaar te praten over opvoeding. Werkgroep Wereldvrouwen organiseerde deze avond samen met Stichting Sabiel, Studiecentrum  Kernhuis en Gezondhuizen.

Na een gezellige maaltijd gaf diëtist Shan van ‘Voeding in de Praktijk’ uitleg over gezond eten. In een informatieve presentatie liet zij zien waarom gezond eten belangrijk is; voor peuters om te groeien en voor pubermeiden zeker ook voor de concentratie. Ook vertelde zij hoe peuters en pubers betrokken kunnen worden bij gezond eten.

Na de presentatie van de dietist kwamen de meiden ‘aan het woord’. In een aantal sketches lieten de meiden zien wat lastige situaties kunnen zijn in de opvoeding. Bijvoorbeeld te laat thuiskomen, helpen met klusjes thuis of nieuwe kleren kopen. De sketches en de onderwerpen hebben de meiden in 3 voorafgaande bijeenkomsten zelf besproken en voorbereid. Dit deden zij met Aouatif van Studiecentrum Kernhuis en met Bouchra van meiden-activiteit BigSis van stichting Sabiel.

In de voorbereiding hadden de meiden ook zelf bedacht hoe je als moeder met een lastige situatie kunt omgaan, zo lieten ze zien dat je als ouder best vast kunt houden aan duidelijke regels, als je ook ruimte laat voor je puberkind. Goede afspraken en vertellen aan je kind waarom je die afspraak belangrijk vindt kwam ook naar voren in de sketches, waar de moeders met een grote glimlach van herkenning op reageerden.

Vervolgens gingen moeders en dochters in groepjes met elkaar verder praten. Je mag als ouder iets vragen van je kind, maar doe het op een positieve manier en ga niet schreeuwen, zei een dochter. Over eten en drinken gaf een moeder aan dat je vooral goede informatie moet geven aan je kind over wat wel en niet gezond is. En betrek het samen boodschappen doen erbij. Zelf het goede voorbeeld geven en zorgen voor gezond en lekker eten vond een andere moeder erg belangrijk. Je taak als ouder is ook vooral om je kind te leren om zelfstandig te zijn en keuzes te maken, was de reactie van een moeder. Dat leer je van jongs af aan. Moeders en dochters kregen door deze gesprekken meer inzichten in elkaars denkwereld.  Zo leerden moeders van elkaar tijdens de gesprekken èn van de inbreng van de dochters.